В Международния ден на птиците трябва да знаем, че пернатите не познават граници

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев

– Г-н Попов, в Междуна­родния ден на птиците, кое е най-важното нещо, което трябва да знаем за тях?

– Най-важното нещо, което трябва да знаем за птиците е, че те не познават граници. Те прелитат от място на мяс­то в зависимост от сезоните. Ние знаем, че те извършват миграции, за да могат да оце­леят през неблагоприятните зимни месеци или пък, за да могат да отгледат своите малки. По този начин най-ва­жното нещо е да опазваме местообитанията на птиците като съответно и самите тях.

– Какви по-интересни ви­дове птици се срещат в Бла­гоевградска област?

– Съществуват уникални видове птици, които може да се наблюдават в Благо­евградска област по време на миграция. Съществуват и зимуващи видове, които пристигат от северните дър­жави в средата на зимата. Белочелата сврачка се на­блюдава в Благоевградска област, която е изключител­но рядък вид птица. Има ви­дове, които прелитат далече от пътя си от се­верните страни. Това са ибиси, кокило бегач и още много дру­ги видове, кои­то на­блю­дава­ме по време на миг­рация като напри­мер за­стра­ше­ната белоо­ка по­тапница, белошипа ветрушка и много други.

– Как трябва да се грижим за птиците?

– За птиците е необходимо да се грижим разумно, тъй като доста от видовете са уязви­ми или критично застрашени и имат нужда от специално внимание. Ловците доста стрелят по тях, но е необхо­димо да бъдат внимателни и да не стрелят по видове, кои­то не могат да разпознаят. Ливадния дърдавец прилича на пъдпъдък и ако човек е неопитен, съвсем спокойно може да застреля ливаден дърдавец, който е световно застрашен вид като числе­ността му е изключително малка. Същото важи и за дру­ги видове птици, които не са разпознаваеми.

– С какво птиците са ва­жни за нашата екосистема?

– Птиците са част от сре­дата, в която живеем като съответно са много важна част от екосистемите. Причи­ната е, че ако няма птици се нарушава природния баланс и човек не може да живее и съществува нормално. Всич­ки ние знаем какво предста­влява хранителната верига в природата като пернатите се хранят с различни други организми. Намаляването на популацията на птиците показва, че нещо не е наред в средата, в която живеем, кое­то се разбира чрез динамика­та на техните популации.

– В Международния ден на птиците какъв е призивът Ви към нашите слушатели и чи­татели?

– Призивът ми е да не се обръща гръб на пернатите ни приятели, които са изключи­телно ценни за нас включи­телно и при борбата със сел­скостопанските вредители. Знаете, че птиците помагат на земеделските производи­тели, за да може да огледа една качествена продукция, която не се нуждае от из­ползване на пестициди, из­куствени торове или други отрови.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене