Радостина и Румен от дует „Пирин“: Готвим се за „Пирин Фолк“ – Сандански  2019

Радостина Димова и Румен Иванов са част от фолклорния каталог на музикална компания „Ара мюзик“. Двамата заедно се представят като „Дует Пирин”. Радостина Димова е от гр. Самоков, а Румен Иванов е от село Бели Искър. Освен двойка на сцената Радостина и Румен са двойка и в живота. Те са едни от най-обичаните дуети в ефира на Фен Фолк ТВ.

Как станахте дует?  Защо Дует „Пирин“, а сте от Самоковския край?

– Здравейте г-н Байрактарски и вие читатели на в-к „Топ Преса“.

Нашия дует се сформира 2008 г., когато се запознахме. Артистичният ни  псевдоним няма нищо общо нито с името на Пирин планина, нито с това от къде сме, а олицетворява музиката, която изпълняваме, а именно песни от Пиринско-македонската фолклорна област. Споменавали сме в някои интервюта, че корените на Румен са от Вардарска Македония, също така в семейството му винаги на почит е била македонската песен, това е повлияло на неговите, а в последствие и на общите ни музикални нагласи. Също така малко известен факт на широката общественост е, че в Самоков има цял квартал, който е наречен „Македонския квартал“, тъй като е имало доста преселници с македонски корени и самоковци обожават македонската музика.

Избрали сте селото пред града. Защо млади хора като вас живеят в село?

– Ние постоянно сме сред хора и затова, когато се приберем вкъщи искаме  спокойствие. Село Бели Искър, където живеем е много красиво и ни вдъхновява, освен това тук се развива доста успешен селски туризъм и понякога се шегуваме, че през почивните дни в центъра на селото може да видиш повече хора, отколкото в центъра на София.

Всъщност сме много близо и до града, а и до един от най-красивите зимни курорти „Боровец“, така че живота на чист въздух определено е за предпочитане, поне за нас, пред шума и динамиката на големите градове.

Кои са хората, които са вашия музикален пример? От кого се учите?

– Винаги може да се научи нещо, както от някои възрастен човек, така и от някое невръстно дете. В професионален план има много добри български музиканти и изпълнители, от които един млад творец може да почерпи опит. От по-старата генерация фаворити са ни Никола Бадев, Васка Илиева, Костадин Гугов, Александър Сариевски и много други.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене