Британското правителство публикува стратегия, в случай на оттегляне на страната от Европейския съюз без споразумение – т.нар. „твърд Brexit“

Властите на Острова обещаха да не въвеждат никакви допълнителни проверки на стоки и граждани

Кабинетът ще направи всичко възможно, за да избегне появата на физическа граница между двете части на Ирландия, се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Властите на острова обещаха да не въвеждат никакви допълнителни проверки на стоки и граждани, преминаващи през ирландската граница в посока на Ълстър. Правителството предвижда въвеждането на нови митнически правила за определени категории стоки, но те няма да бъдат много. Правилата ще важат за  опасни химикали, животни, застрашени от изчезване, и необработени диаманти, както и устройства, които могат да бъдат използвани за изтезания.

Новите временни вносни мита няма да засегнат продуктите, пристигащи от Ирландия. Стоките ще се облагат с обичайните мита. В този случай британските стоки, преминаващи границата в посока към Ирландия, могат да бъдат обект на допълнителни тарифи. Правителството подчертава, че това са временни мерки, които се вземат едностранно.

„Това са единствените мерки, които правителството на Обединеното кралство може да предприеме едностранно, за да избегне появата на физическа граница в случай на оттегляне на Великобритания от ЕС без споразумение“, се казва в изявлението.

Според бизнес анализаторът на Би Би Си Джон Кембъл, това може да доведе до доста необичайна ситуация. Например, ирландските износители на продукти, които търгуват със Северна Ирландия, няма да се сблъскват с новите мита, а северноирландските фермери, търгуващи с Ирландия, ще се окажат потърпевши.

До планираното излизане от Великобритания от ЕС остават 16 дни. Наблюдателите смятат, че страната почти сигурно ще поиска от Брюксел отлагане. Противниците на премиера продължават да призовават за предсрочни избори.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене