ВНИМАНИЕ ЗА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА ЗИМНИЯ СПОРТ В БАНСКО!

С кислород и пропан гърмят лавини в Пирин

Модерна противолавинна система е изградена в подножието на връх Тодорка, извън ски зоната, където има опасност от свличане на снежна маса.

Шест оръдия събарят контролирано натрупано критично количество сняг. Четири от оръдията са поставени в два от улеите, където най-често се спускат любителите на екстремните ски – т. нар. Бъндеришки улеи. Другите две оръдия са под в. Палашица, където през 2005 г. падна огромна лавина, а снежната маса стигна до края на една от пистите. Веднага след това концесионерът на ски зоната

монтира оръдия

за превантивно събаряне на сняг,

за да се предпази ски зоната от друга подобна лавина.

След последния инцидент с двама загинали под свлечена снежна маса в един от Бъндеришките улеи, започнаха коментари защо оръдията не са свалили лавината. Някои скиори, които са били същия ден сутринта в района, казват, че са чули гърменето на т.нар. газекси, но те са в друг от седемте улея.

„Важно е да се знае, че системата не обхваща всички места, където карат нерегламентирано фрийрайдърите. Тя не е предвидена да пази тях, защото според правилата на НП „Пирин“

в тези територии

е забранено да се карат ски и сноуборд

Това трябва да става само по обработените писти в рамките на ски центъра“, обясни директорът на НП „Пирин“ Росен Баненски.

Системата за превантивен контрол, изградена от Националния парк „Пирин“, осигурява превенцията чрез контролирано газово взривяване на малки лавини. Защитава пътеките и туристическите маршрути край хижа „Бъндерица“ от свличане на снежни маси.

„Съоръжението защитава както хора, така и биоразнообразието на територията на парка, на Западния склон на връх Тодорка, над хижа „Бъндерица“, обясниха от парка.

Използва се радиоконтрол и датчици, които осигуряват информация за дебелината на снежната покривка в улеите. Когато се установи, че има опасност от натрупване на критична маса сняг, който да предизвика лавина, системата предизвиква автоматично предварително и контролирано свличането на снежната маса.

Инсталацията е изградена така, че да работи напълно автономно 24 часа в денонощието, без необходимост от човешка намеса в лавиноопасната зона. Има собствено електрозахранване и оборудване за радиокомуникация. Управлението, администрирането и наблюдението става чрез радиовръзка от отдалечен операторски пункт, разположен на безопасно място.

Системата, която е от най-ново поколение в света, има команден център, кабина с резервоар, тръбни магистрали и 4 стоманени експлодера. Те са разположени в четирите улея на надморска височина от 2521 м, 2498 м, 2479 м и 2435 м, като средният наклон на територията е 62 градуса.

Резервоарните бункери

са свързани с всеки от експлодерите

с по два тръбопровода, по които текат кислород и пропан. Чрез специални клапани газовете се смесват и след затваряне на клапаните електрическа свещ предизвиква искра, която взривява газовата смес. Последвалата експлозия създава ударна вълна, която предизвиква контролирано падане на лавина, обясниха от НП „Пирин“. След всеки отделен взрив системата се презарежда самостоятелно.

В света са познати няколко вида съоръжения за контролирано свличане на снежни маси, като най-разпространените са чрез

залагане на експлозив

и дистанционно взривяване

и дистанционното газово взривяване, каквато е използваната в Пирин. По тази технология работят над 500 инсталации в света с повече от 1500 GAZEX-ескплодера.

Предимствата са, че е екологична, ефикасна и безопасна. При нея се оказва минимално въздействие върху околната среда, няма замърсяване, без вибрации по терена и няма опасност от оставане на невзривени експлозиви. Лесно и безопасно се складират газовете, лесно се управлява и поддържа и функционира при всякакви метеорологични условия.

Контролираните взривове по западния склон на връх Тодорка и в местността Палашица се осъществяват след всеки обилен снеговалеж сутрин от 5 до 8 ч. и вечер от 20 до 22 часа.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене