Православната църква чества Събор на Пресвета Богородица

На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. На този ден се отбелязват и Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.Православната църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден (26 декември) събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. Това събрание на вярващите е наречено „Събор на пресвета Богородица“. Нарича се събор, защото това означава съборно общо богослужение.

На същия ден се чества и паметта на Свети праведни Йосиф, обручник на Света Дева, за живота на когото са запазени малко сведения. Чества се също и паметта на Свети цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Свети Яков, брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи. Именници са: Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.

26 декември е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. и в съответствие с чл. 154 от Кодекса на труда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене