Ало, Темида! Лекарка от Петрич умира след „колегиална“ небрежност,пет години няма виновни! Докога?!

Когато в здравната система се допусне грешка и като пациенти се опитаме да я потърсим, влизаме в другата спирала. Тази на съдебната система и на разследването. Този материал показва какво означава да имаме проблем със съдебната система в България.

Елка Божинова от Петрич е лекар. Израждала е 1200 бебета на година и въпреки напредналата си възраст, още практикува професията, която обича. За нея последните пет години са отрицание на всичко, в което е вярвала, защото след загубата на дъщеря си Камелия е посветена да събира документи и доказателства за пропуски и грешки на нейни колеги.

Камелия също е лекар, но през 2014 г. почива след терапия и манипулации в Националната хематология.

Камелия Божинова е на 46 г., когато претърпява гинекологична операция в столична болница. От там излиза с хепатит, а след тежко лечение с антибиотици в друга болница й откриват левкемия. Направена й е трансплантация на костен мозък в Германия на разноски на семейството. След усложнения обаче попада в Националната хематология в София. 22 дни след терапия и след две пункции за изследване, направени през четири дни, Камелия умира. Д-р Божилова разказа, че дъщеря й е починала от белодробен отток. Според нея професорът е назначил терапия, която е била крайно неподходяща за нея. Смята, че лекарите се допуснали редица грешки.

Майката и дъщерята на починалата подават жалби до полицията, Медицинския одит, Здравната каса и прокуратурата. НЗОК установява нарушения, но след две съдебно-медицински експертизи прокуратурата прекратява случая без обвинение. Не е потърсена отговорност и за установен в разследването фалшив подпис на пациента. Преди почти година Софийският градски съд приема възражението на близките на Камелия и връща случая за доразследване на прокуратурата. Съдът нарежда допълнително изясняване на обстоятелствата, констатира хаос в организацията на болницата и изисква нова медицинска експертиза. И до днес прокуратурата не се е произнесла с ново становище. На запитване от там отговориха, че предстои произнасяне по случая – неясно кога.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене