Откриха глава без тяло в руините на Хераклея Синтика край Рупите

Откриха глава без тяло в руините на Хераклея Синтика край Рупите

Ново голямо откритие при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите (общ. Петрич). След като там вече бе открита статуя без глава в човешки размер, сега бе открита и глава без тяло. За откритието съобщава фейсбук страницата Archaeologia Bulgarica.
Предстои почистване, анализ и датиране на интересната находка. Но веднага може да се каже, че това не е главата на статуята, която пак екипът на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ) откри през август под стълбището на форума в Хераклея Синтика. Скулптурата е на мъж, а главата – на жена. Прическата ѝ е популярна през Римската императорска епоха и се нарича melon frisure – защото релефът на косите напомня линиите по кората на пъпеша.

Главата на неизвестната красавица от Хераклея Синтика е открита в сондаж под зид в източната част на форума и е в много добро състояние. А това поражда много въпроси – не само коя може да е тя и къде ли е останалата част от статуята, а и какво може да означава практиката части от скулптури да се заравят под строежи в този край на империята. Дали става дума за религиозен ритуал? Предстои тази хипотеза да бъде проверена чрез търсене на паралели и консултации със специалисти, уточнява Archaeologia Bulgarica.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене