Над 5300 домакинства ще се отопляват през зимата с дърва от ЮЗДП

5307 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка вече са осигурили отоплението си за зимата, като са закупили близо 35 800 пространствени кубически метра дърва за огрев от Югозападното държавно предприятие.

Експерти от ЮЗДП и природозащитници в съвместни проверки по горите

Най-активна е търговията в района на „ДГС Елин Пелин”, където над 8 300 куб. метра са реализирани чрез директни продажби от склад. В „ДГС Дупница” отчитат над 4200 пр. кубически метра, като основната част е предоставена на местното население от общините Бобов дол, Бобошево и Дупница за добив срещу заплащане на такса на корен, а по-малка част са закупени от склад.

Над 3600 пр. куб. метра дърва са предоставени на физически лица в района на „ДЛС Дикчан” и повече от 3400 куб. метра – в района на „ДГС Сандански”.

Над 174 000 пространствени кубически метра има готовност да предостави Югозападното държавно предприятие за предстоящия отоплителен сезон. Количествата са близки до средногодишното потребление през последните години, като в случай на повишено търсене могат да бъдат предложени допълнителни.

Към момента снабдяването се осъществява ритмично, което е резултат от активната комуникация с кметовете на населените места и предприетите от ЮЗДП действия за изтегляне на сроковете за добив и доставка.

Два са начините, по които домакинствата могат да осигурят отоплението си за зимата. Директната продажба от временен или някой от обособените тази година 8 централни склада в районите на Елин Пелин, Брезник, Витошко-Студена, Гоце Делчев, Дупница, Осогово, Разлог и Самоков, се извършва по одобрени ценоразписи.

Цената на кубик от широколистните видове е в границите от 32 до 74 лв. за различните териториални поделения и се определя от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населено място и разходите за добив.

Иглолистните дърва се предлагат на цени от 25 до 45 лв. Върху всички посочени цени се начислява 20% ДДС. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

Освен директни продажби жителите на малките населени места, които са включени в изготвените от кметовете списъци, могат сами да си добият дърва срещу заплащане на тарифна такса на корен. Това е най-евтиният вариант, при който цената в различните стопанства е от 10 до 22 лв. за пространствен кубик широколистни и до 10 лв. без ДДС за иглолистните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене