Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница

Скалният барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница от 27-годишен младеж от селото, бе осветен днес от отец Костадин.

На церемонията присъстваха авторът – 27-годишният Петър Чорев, кметовете на селото Сашо Мицин и общинския Красимир Герчев, много местни жители. Барелефът, изсечен през лятото на м.г. за два месеца е с размери 3.80 х 3.30 метра.

„Изображението е барелеф на свети Георги, изработено върху отвесна скала. Размерите му са 3,80 м. височина и 3,30 м. широчина като височината се смята от крилото на змея до върха на копието. Скоро почистихме пътеката до горе. Барелефът е намазан със специално каменно лепило, което да го предпази от климатичните промени. Предстои са се направи пътека със стълби и дървен парапет, най-вероятно ще има видео наблюдение и кошове за отпадъци”, каза пред БГНЕС авторът Петър Чорев.

Идеята му дошла преди 5 г., докато работил върху стенописите на параклис „Свети Илия“ в селото. Гледал скалата от прозореца на дома си, и някак си му се виждала някак си недовършена, за това решил върху нея да изобрази Свети Георги. Започнал след като се върнал от бригада във Великобритания твърди, че остава в родината си заради сътвореното от него, до което се стига по стръмна пътека. Заради което и водосветът бе отслужен в по-скоро до последните къщи, вместо в подножието на барелефа.

„Всеки ден гледа това, което съм направил. Сега го осветихме с прожектори с мощност 600 вата и вечерта цялата скала направо побелява. Завършил съм специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в ЮЗУ. Средното ми образование е със специалност „Дърворезба“ и още от малък се занимавам с изкуство. Костваше ми усилие, желание, мерак. Изработих го близо два месеца – започнах миналото лято на 10 юли, завърших го на 28 август. Единствено баща ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и прекарахме кабели за ток. Изобразих точно свети Георги, защото той е на кон и това ми позволява да използвам мащабите на скалата, за да мога д направя по-голяма композиция”, добави авторът на барелефа.

„Казах на Пепи, че може да разчита изключително моята подкрепа. Ние помогнахме за разчистването на терена, така и за направата на осветлението. Още от влизането в Елешница се вижда барелефът. Аз искам да благодаря за упоритостта, с която той работи няколко месеца за направата на този релеф, който се превърна в туристическа атракция за Елешница. Обществото има нужда от хора като него, нека свети Георги закриля селото”, каза кметът на Елешница Сашо Мицин.

Водосветът отслужи отец Костадин, припяваха му бабите от селото и млади момичета. След водосвета, жените от женската певческа група „Зорница” изпяха няколко народни песни. След което всички бяха почерпени с пита и мед. /БГНЕС

Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 1Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 2Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 3Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене