ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НЕ ДОСТИГНАХА ДО КОНСЕНСУС НА ДНЕШНАТА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ

След продължилите близо два часа дебати по предложението на група общински съветници за провеждане на местен референдум „за” или „против” „Запазване и възстановяване на раннохристиянската черква датирана 30- те, 40- те години на ІV- ти век от времето на император Константин Велики ІV и неговите синове Констанций ІІ и Констанс, както и баня, канализация и водопровод, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийско селище от 120 декара на територията на община Благоевград в землището на с. Покровник и с. Зелен дол.“, местните парламентаристи не стигнаха до единодушно решение.

         Две бяха основните предложения, които разискваха съветниците, като по същество двете касаеха различие във формата на изразяване на вота според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

         Първото бе проект за решение внесено от общинския съветник Илко Стоянов, предвиждащ Общински съвет Благоевград да даде съгласие за провеждане на местен референдум със следния въпрос: „Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на с.Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити?“. Общинският съветник Сашо Милчев, по чието предложение бе инициирано извънредното заседание на ОбС, го оттегли с мотив, че припокрива предложението на г-н Илко Стоянов. Проектът за решение на г-н Стоянов в крайна сметка бе отхвърлен с 16 гласа „за“, 1-„против“ и 20 гласа „въздържал се“.

         Второто предложение бе направено от съветника Кирил Илиев  и бе обсъдено и на заседанията на всички постоянни комисии към ОбС. На днешното заседание г-н Илиев прецизира предложението до крайния му варианта, а именно: „Предлагам вместо произвеждане на местен референдум, да се проведе Общо събрание на населението с гласуване, с оглед максимална целесъобразност, бързина и икономичност, на което да се разгледат следните въпроси:

  1. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да се запазят на мястото си и да се забави срокът на строителството на автомагистрала „Струма“?
  2. Съгласни ли сте намерените археологически обекти да бъдат запазени с преместване и строителството на автомагистрала „Струма“ да продължи?“.

Това предложение също не бе прието при подлагане на гласуване със 17 гласа „за“, 1-„против“ и 16 „въздържал се“.

         Предвид този резултат, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков предложи да се изготви и приеме декларация на следващата редовна сесия на ОбС на 25 май. В декларацията да се заяви позицията на Общински съвет Благоевград пред централната власт, по повод на запазване запазването на археологическите находки, като завършен археологически комплекс.

         Предложението на общинския съветник Димитър Урдев, направено по време на дебатите, бе оттеглено от самия него с цел да се прецизира и да се внесе официално за разглеждане на следващата редовна сесия на Общински съвет. Проектът за решение предвижда да задължи  кмета на община Благоевград да включи в стратегията за опазване на културното наследство на територията на община Благоевград археологически обект, попадащ в землището на село Покровник, община Благоевград, като решава археологическите обекти да бъдат запазени и експонирани на същото място, на което са открити и районът да бъде социализиран, като туристически обект.

         Извънредната точка включена в днешния дневен ред бе подкрепена единодушно от съветниците.. Тя касае предложение за кандидатстване на Осмо СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград с проектно предложение по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България – Македония 2014-2020 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене