Да очакваме ли удари от САЩ в Сирия?

Въоръжените сили на Москва са в пълна бойна готовност

усия насочи ракети „Калибър“ към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие „Независимая газета“.

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове.

Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети „Калибър“. Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с „Калибри“ американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в „прословутите химически атаки“, предприеме „акции за възмездие“ срещу руските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика „истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия“.

По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети „Томахоук“ по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията „не допуска друг вариант освен силов“, цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума.

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния – ще бъдат атакувани повече цели, за да последват „осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп“, пише в сп. „Форин полиси“ Никълъс Герас, американски експерт по сигурността.

Миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител „Доналд Кук“, който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети „Томахоук“. Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и „Портър“, разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети – по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя „Независимая газета“.

Руските военновъздушни сили са безсилни пред „Доналд Кук“, пише в заглавие „Взгляд“ по повод „новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител (. . .), а после и да го унищожат“, пояснява изданието.

Реакцията на Русия ще зависи от това накъде ще полетят крилатите ракети на САЩ, пише „Ведомости“, цитиран от Би Би Си. Последните изявления на Тръмп сочат според вестника, че Вашингтон няма да се съобрази с мнението на съвета за сигурност на ООН, където се спори дали в Сирия са били използвани химически оръжия.

Все още е малка вероятността за мащабен военен сблъсък между Русия и САЩ, смята московският експерт Прохор Тебин. Възможни са случайни инциденти, но „още няма предпоставки те да прераснат в реален осъзнат сблъсък“, нито са представени „реалистични сценарии за развитие на военна ескалация“.

Сегашната „прохладна война“ се води в политиката, икономиката и информационното пространство, а задачата на руския военен потенциал в противопоставянето със САЩ е да възпира и охлажда горещите глави, добавя наблюдателят.

(БТА)

По публикацията работи: Златко Желев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене