Почитаме Свети Сава

На 5 декември православната църква почита Свети Сава. Светецът е роден в Кападокия през четвърти век. Основател е на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, която носи неговото име. На 18-годишна възраст отива в манастир, но иска пълно усамотение и затова прекарва дълги години в палестинската пустиня. Получава голямо наследство и построява няколко манастира и болници.

В народните вярвания Св. Сава е жена, добрата сестра на Св. Варвара (почитана предишния ден) и на Св. Никола (чийто празник е на 6 декември). Поговорката за тези три празника гласи: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости посреща“. Тъй като Варвара е повелителката на болестите и градушката, Сава ходи след нея и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по земята. Св. Сава помага на жените и майките. В много райони на България се извършват ритуали за задомяване и зачеване.

Имен ден празнуват всички с имена: Сава, Савка, Савин, Савина, Слави, Славка, Светослав, Светослава, Славчо, Съби, Славян, Славяна, Елисавета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене