Важно за любителите рибари – отровна тропическа риба се появи в Орфанския залив в Гърция

За опасна отровна риба алармира в залива Стримоникос, известен като Орфански в България дългогодишен рибар и пенсиониран ветеринарен лекар от гр. Серес Христофорос Паламидис.

“Бях на риболов на 17 октомври, около 17 часа, с лодката си в района на Каряни (Κάριανη), разказва той. Докато рибата не захапваше на примамките, изведнъж на дълбочина от 6-8 метра започнах да хващам неизвестна риба. Те ядяха суровото месо. Бях попаднал на стадо. Рибите бяха с дължина 10-12 см и изглеждаха като яка. Коремите им белееха, когато ги изваждах от водата и когато ги хвърлих в кофата, издаваха отличителен звук. Имаха и големи предни зъби.

През последните 40 години на любителски риболов с лодката си в залива Стримоникос никога не бях виждал такива риби. Подозирах, че може да са с кафяви очи и се разтревожих много. Знаех, че такива риби са били забелязани на остров Крит и други острови в Южно Егейско море. Сравних ги снимките в интернет, открих, че те наистина са с глави като на гъски. Бях уловил лагокефал (Lagocephalus sceleratus), вид риба, взела името си от двата големи предни зъби в горната и долната челюст, която я прави да изглежда като заек. Тя се закача, без да отделя отрова. Размерът й може да достигне 60-100 см и тегло –  3-5 кг.

Това е много токсична риба, защото в кожата и червата има тетрадотоксин, който е невротоксин, причиняващ парализа с респираторни проблеми до смърт. Този токсин съществува и при други видове риби, принадлежащи към класа Tetraodontiformes, както и други организми, които са ендемични в топлите тропически морета.

Тя се появява в Средиземно море след 2003 г., а в нашата страна се появява за пръв път в Крит и Родос. Щом като вече е в залива Стримоникос, то непременно се е разпространила в цяла Гърция.

Професионалните рибари, които познават рибата, едва ли ще ги предложат към пазара. За разлика от риболовците любители, които може да не я разпознаят и да я консумират.

Проблемът, който може да възникне, е нарушаването на морската екосистема. Този вид навлиза в една екосистема за първи път и се размножава неконтролируемо, главно поради липсата на негови естествени врагове. Никой не може да предскаже последствията”, предупреждава рибарят ветеринар.

Лагокефалът (Lagocephalus sceleratus) е вторият най-токсичен животински екземпляр на планетата. Той е изключителен преследвач, представлява голяма заплаха за екосистемата и е много опасен за хората. Рибата има отрова, която може да убие 30 човека и няма известна противоотрова. Лагокефалът се среща предимно в Индийския и Тихия океан.

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене