Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник

Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник.

Грачето отбеляза в четвъртък празника „Полагане на Честния пояс на Св. Богородица” край обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”. Той днес е в руини, а е построен в началото на XIII век от най-забележителния владетел на града – деспот Алексий Слав от царската династия на Асеневци.

Стотици миряни присъстваха на тържествената света литургия сутринта, която оглавиха Неврокопският митрополит Серафим и владиката Натанаил от Гърция, а в нея участваха много свещеници от региона. По-късно всички божи служители отслужиха и водосвет.

„На самия празник дойдоха стотици миряни. Доведе ги вярата в божията сила и в силата на света Зона”, каза отец Николай, който служи в Мелник. Той разкри, че на почти всички присъстващи са раздадени уникални реликви – парченца от пояса на Пресвета Богородица. В тях има специална молитва, която е за здраве на всеки и за зачеване на жените. Основният ктитор на светата обител, която отвори врати миналата година за храмовия си празник – Любомир Живанкин, преди дни се върнал от Ватопедския манастир в Света гора с ценните реликви. Той ги донесъл с благословията на игумена на манастира. В Атон бе осветена и иконата на света Богородица. Тя вече краси храма над Мелник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене