12 юли – ден на Света Вероника – покровителка на фотографите

Света Вероника , според християнската традиция , е жалостивата жена , която виждайки мъките на Христос , носещ кръста на Голгота и неговото лице , оцапано от кръвта и потта , го избърсва с една кърпа от лен , върху коята остава изображението на Христос . Това е така нареченото „Платно на Вероника “.

Името Вероника е латинският превод на името Беренике , Береника. Превеждат го и като Фере Нике = Носеща Победата .

Други пък смятат , че е Вера Икона = Истинският Образ на Иисус Христос . Тази легенда е залегнала в чудесния разказ на Селма Лагерльоф „Легендата за Света Вероника “.

Света Вероника заминава за Европа , за да занесе думите На Христос . Оставя кърпата в Рим и се отправя към Южна Франция , където пропагандира учението на Христос .

Историкът Евсевий Кесарийски разказва , че Беренике произхожда от Кесария/Цезарея /на Филип , античната Панеа и че пред неговата къща се намирала статуя ,представляваща коленичила жена , с ръце поставени на челото на човек с кърпа на лицето, а наблизо има растение с терапевтично значение /билка/.

12 юли е денят посветен на Света Вероника, която се приема за покровителка на фотографите и в цял свят се отбелязва:

Ден на фотографа

Съгласно църковните предания Вероника предложила на Исус тъкан за да изтрие лицето си когато вървял по своя път към Голгота. На парчето тъкан се получило неръкотворно „истинно“ изображение на образа на Спасителя….
С паметта на Св Вероника е свързана историята за Неръкотворния образ на страдащия Спасител. Света Вероника става една от популярните народни светии, независимо, че някои църковни инстанции и критици не са съгласни с историческата достоверност за Вероника и легендите.
Според една от легендите, по-късно Вероника проповядвала християнство на юг в Галия. Според друга версия я наричат гръцка принцеса или я отъждествяват с Марфа, сестрата на Лазар. Италианците вярват, че Вероника е изцелила император Тиберий с помощта на своето парче тъкан с образа на Спасителя.
Предполага се, че името Вероника идва от латински от vera icon (истински образ)
Образът и житието на света Вероника са послужили за това да я приемат за покровител на фотографията и фотографите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене