Анонимен дари неизвестна досега икона на Димитър Молеров на църквата „Св. Троица“ в Банско!

Калин КАЛИНОВ
Неизвестна досега икона на Молерите бе дарена месец преди Великден на църквата „Св. Троица“ в Банско. Тя е изображение на св. Йоан Кръстител и е рисувана през XVIII век от сина на Тома Вишанов – Димитър. Правена е върху дърво с размери 30 на 40 см и цветовете й са изключително запазени.
Уникатът се появи в града благодарение на сдружението на банскалиите, живеещи в София – „Добра среща“, и един от членовете му. Дарителят, който пожела анонимност,
УВЕРЯВА, ЧЕ Е ОРИГИНАЛ.
Същото смята и отец Георги Касапинов. Той разкри, че иконата била намерена от банскалията случайно в малка софийска черква, където свещеникът искал да я изхвърли, защото била проядена от дървояд. Нашенецът веднага разпознал Молера и я донесъл в „Св. Троица“, а от своя страна отец Касапинов я предал на музея за анализ и реставрация.
На този етап се очаква невижданият лик на св. Йоан Кръстител да стане част от Иконната изложба. „Добра среща“ и новосъздаденият „Спортен клуб на ветераните – Банско“ обаче имат идея да вдигнат параклис върху стари основи в местността Св. Иван и там да бъде истинският дом и място за поклонение на безценната придобивка. Те се надяват градежът на храма да започне още тази пролет.
Димитър Молеров, известен и като Митър Молера Зограф (1780 – 1853), е най-продуктивният представител на Банската художествена школа, основана от баща му и превърнала се в едно от най-ярките явления в историята на българската култура в края на XVIII и началото на XIX век. Той е известен с това, че с течение на времето изоставя стила на зографисване на Тома Вишанов и разработва свой, по-близък до светогорската религиозна живопис. Оставените в наследство множество икони и стенописи говорят, че е притежавал големи технически познания, рисувал е с внимание към формите и богатството на колорита. Според някои сведения е пътувал и работел на остров Крит, в Солун, Шкодра, Албания и Белград, където е бил придворен художник на сръбския княз Милош Обренович. Негови са много от иконите в „Св. Троица“, както и в Рилския манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене