Община Гоце Делчев с поредна грижа за хората с увреждания

Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подписа споразумение с Министерството на труда и социалната политика, с което се финансира подадения общински проект за изграждане на „Надстройка и осигуряване на достъпна среда на ЦНСТ за възрастни хора с умствена изостаналост в гр.Гоце Делчев“.

Стойността на проекта е 179 842 лева, от които 122 293 лева са от Министерство на труда и социалната политика и 57 549 лева са съфинансиране от Община Гоце Делчев.

Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост (ЦНСТ) в гр.Гоце Делчев функционира от 01.04.2014 г. Помещава се на втория етаж в масивна двуетажна общинска сграда на ул. “Стара планина“, която е реконструирана, оборудвана и обзаведена, чрез реализиране на няколко проекта с финансиране от Социално-инвестиционен фонд, проект „Красива България“, общински средства и дарения. На първия етаж в сградата функционира напълно самостоятелно друг ЦНСТ – за възрастни хора с деменция.

Капацитетът на центъра е 14 места и той е напълно зает. Всички потребители имат ТЕЛК за умствена изостаналост, но повечето от тях имат и други съпътстващи физически заболявания. Повече от половината са на възраст над 40 години и изкачването на стълбите до втория етаж им костват много усилия, тъй като няма изградена достъпна среда. Центърът разполага с една дневна от 19,50 кв.м., която е твърде тясна за всички потребители и техните занимания. Налице е належаща необходимост от разширение на центъра и осигуряване на допълнителни помещения за неговото нормално функциониране и предлагане на по-качествена услуга.

Одобреният по програма „Красива България-2017“ инвестиционен проект включва изпълнение на строително-монтажни работи за разширение на ЦНСТ чрез изграждане на допълнителни помещения: трудово-терапевтичен кабинет, дневна зала, тоалетна (пригодена за хора с увреждания), складово/мокро помещение, както и асансьор, осигуряващ достъпна среда до втория етаж на сградата. Изброените помещения се предвижда да бъдат изградени чрез надстрояване над съществуващите пералня, котелно и склад разположени на първи етаж. Достъпът до новоизградените помещения ще бъде директен от съществуващия коридор на втория етаж, а достъпната среда ще бъде осигурена, като се изгради външен асансьор до втория етаж.

В момента подготвя документацията за провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители. Строителството трябва да приключи до края на календарната 2017 г.

Община Гоце Делчев натрупа опит в изпълнението на проекти по програма „Красива България“. През 2016 г. бяха реализирани 2 проекта – саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на ЦДГ с.Корница и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в административната сграда на Община Гоце Делчев. През 2015 г. година бе реализиран Кризисен център на ул. „Драма“ в гр.Гоце Делчев, а в годините преди това – Дома за стари хора и ЦНСТ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене