Намаляват субсидиите за студенти първи курс

С 8% намаляваме общия брой на субсидираните от държавата студенти в първи курс, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, цитиран от „Стандарт“.

„Промените, които правим в постановлението за приема на студентите във висшите училища цели да изпълни едни от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с повишаване на качеството във висшите учебни заведения. То произтича от факта, че от 2010-2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование намалява с 25%, докато общият брой субсидирани от държавата студенти след средно образование е останал един и същ“, обясни проф. Денков.

По думите му затова през 2015 г., когато е приета Стратегията за развитие на висшето образование, е предвидено да се възстанови балансът, който е нарушен. „Със сегашната промяна намаляваме общия брой, субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. С това заедно с промените от миналата година връщаме този дял към нивата от 2010 г.“, допълни образователният министър.

Той уточни, че има направления, които са засегнати повече от промените, но има и такива, в които се увеличава приемът, като педагогика, математика, информационно и комуникационни технологии. Според него това са направления, от които има заявен интерес от бизнеса, и които реализират добре студентите си.

„Но има направления като икономика, администрация и управление и туризъм, където намалението е значително. То произтича от това, че реализацията на студентите, които завършват тези направления, е много ниска. Около 20-30% от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование“, поясни той и добави, че поради тази причина в някои висши училища, които обучават точно в тези направления, има съществено намаление на приема на кандидат-студенти за тази година.

„За да бъдат решени техните специфични проблеми, без да се нарушават общите принципи и баланси за развитие на висшето образование, това, което предложихме, е да се подготвят 3-годишни програми за устойчиво развитие, в които да се предвиди преструктурирането на висшите училища. Съветът на ректорите прие тези промени със съответни мерки, които да позволят преструктурирането“, добави служебният министър.

По думите му, приемът в хуманитарните направления се поставя при същите правила, при които е поставено и направлението педагогика. „Ще има регионален механизъм, той не е конюнктурен, има своето реално икономическо основание. Една от функциите на висшите училища е да служат като мотор за икономическо развитие на районите чрез подготовка на специалисти. Има логика, когато се оценява дейността на висшите училища, тя да се сравнява не само със средната за страната, но също така и с безработицата и средната работна заплата в съответния регион“, каза още проф. Денков

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене