Кои са 8-те най-известни проститутки в историята на човечеството (СНИМКИ)

Професията на проститутка винаги е вървяла с лоша слава. Тя обаче е съществувала през цялата история и има някои жени, които упражнявайки я, са достигали изненадващо високо социално положение

Ето кои са 8-те най-известни проститутки в историята.

Фрина
Фрина е живяла между 390 и 330 г. пр.н.е и е била хетера в древна Атина. Любимка е на едни от най-известните древногръцки аритсти. Била е муза на Праксител и Апелес. Смята се, че е позирала за картината Афродита Анадиомен. Натрупала е огромно състояние, с което финансирала строежи и реконструкции в Атина. Смята се, че след нейната смърт атиняните са й издигнали голяма златна статуя.

Вероника Франко
Франко е била куртизанка във Венеция през 16-ти век. Била е известна със своята интелигентност и се е изявявала като поетеса. Била е любимка на най-влиятелните хора в града. Най-популярният й клиент е бил кралят на Франция Анри III. Имала е благотворителна организация за помощ на децата на куртизанките. В края на живота си е съдена за магьосничество, но обвиненията падат. Починала е сравнително бедна и без социална подкрепа.

Мадам Дю БариМари-Жана Бекю получава сериозно за времето си образование, след което става любовница на граф граф Жан-Батист дю Бари, който я прави елитна куртизанка. В Париж успява да спечели вниманието на едни от най-влиятелните благородници, преди да стигне до двора на крал Луи XV. Тя печели вниманието на краля, който след време й дава титлата графиня.
Получава собствени замък и богатство. По време на френската революция извършва широка хуманитарна дейност, помагайки на роялисти и републиканци. Гюлотинирана е през 1793 г. като враг на революцията.

Сали Солсбъри
В началото на 18-ти век още като момиче тя започва търговия с памфлети в Лондон. Постепенно започва да предлага вниманието си на местни момчета срещу заплащане. Бързо е прибрана в един от най-популярните публични домове, а клиенти й стават едни от най-изявените британски благородници. През 1724 г. влиза в затвора, след като наръгва свой клиент след спор за билети. Осъдена е на една година затвор, но е непрестанно покровителствана от своите заможни клиенти. Умира няколко месеца по-късно от мозъчна треска.

Нел Гуин
Дъщеря е на собственик на публичен дом. Първоначално разнася съобщения до клиенти на неговите куртизанки в театъра, а след това сама започна да ги обслужва. Точно в театъра се запознава с британския крал Чарлз II, който я прави своя любовница.
Постепенно се сдобива с голямо внимание в кралския двор. Ражда двама незаконни сина на краля, като урежда титла на всеки един от тях. По-късно се изявява като актриса и основен инициатор на създаването на кралската болница за военнослужещи в Лондон.

Аспазия
Една от легендарните хетери в Атина през 4-ти век пр.н.е. Вероятно е водила публичен дом. След това се омъжва за Перикъл и създава един от философските центрове в полиса. Известна е като покровителка на изкуствата и науката. Била е любимка на Сократ. Някои смятат, че дори му е преподавала.

Лулу Уайт
През 1906 г. създава най-големия публичен дом в Ню Орлианс. Сградата е изключително голяма и луксозна, като за нея работят близо 40 жени. Известна е с огромната си страст към джаза. На нейни има и специален джаз клуб в града.

Кора Пърл
Елизабет Крауч получава високо образование в Париж. След изнасилване обаче става проститутка в популярен публичен дом. С времето се превръща в истинска знаменитост в Париж. Един от любовниците й е бил самият Наполеон Бонапарт. Известна е с шикозния си живот.

 

 

 

 

fakti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене