Ексклузивно! Един шампион пред toppresa.com! Евдокия Попадинова: За мен няма значение как ще стигна там, където искам!

Евдокия Попадинова е родена е на 26 октомври 1996 в град Хаджидимово, България. Първата българска футболистка играла в Англия, отначало в Бристол Академи а след това в Лондон Бойс във втора дивизия. Понастоящем играе в САЩ за Северозападния университет Охайо, град Лима за отбора на Рейсърс. Попадинова дебютира за нациолния отбор на България на 20 август 2013, при гостуването в Скопие в приятелски мач с Македония 4:2. В 67 минута отбелязва своя първи гол за 4:1.

Стоян ЦВЕТКОВ

– Здравей, Ев­докия. Като за на­чало благодарим, че ни обръщаш внимание, след като стана шампионка и вни­манието на всички български медии е обърнато към теб!

– Разбира се, за мен е удо­волствие.

– Как се чувстваш след този успех?

– Невероятно се чувствам! Трудно се описва с думи, но наистина за мен това беше невероятна година. Исто­рия с London Bees и National Champion с UNOH Racers. Всичко това ми се случи в рамките на една година и съм много щастлива от този факт.

– Очакваше ли толкова бързо да стигнеш до купа?

– Ако трябва да съм чест­на, силно се надявах и го вяр­вах, все пак за това дойдох. Много съм радостна, че ус­пях да вляза в историята на този отбор само 3 месеца след идването ми. Доста години са се бори­ли момичетата да я спечелят тази купа и да бъдат първи в страната, и за мен означава страшно много, че успях да бъда част от отбора, който я спечели.­

– До колко Англия и САЩ си приличат?

– Мисля че, си приличат доста по това, че и двете държави дават ог­ромна възможност за развитие и двете страни имат много силни първенства, и също така езикът е еднакъв.

– Кое ги различа­ва?

– Според мен разликите са доста повече от прилики­те между Англия и САЩ. Ще започна първо с това, че тук наричат футбола „сокър“. Доста труд­но се свиква с това, аз може би никога няма да свикна да го наричам така 😀 В Америка също така се отделят страш­но много пари и средства за женския футбол, не само на професионално ниво, както е в Англия. Футболът е мно­го силен в университетите, много наблюдаван и дават страшно много стипендии, който хора от Европа трудно биха позволили да си пла­щат. И също така женският футбол тук е по-популярен от мъжкия.

– Смята ли Евдокия По­падинова, че е осъществила мечтата си, след като невед­нъж е повтаряла, че желае да пробие в САЩ?

– Аз осъществих част от мечтата си още като стъпих тук. Не е тайна, че още от много малка мечтаех да дой­да в Америка. Постиженията ми тук дойдоха много бързо и това е страхотно, но аз съм човек, който не спира да меч­тае. Радвам се на това, което осъществих, но вече е в ми­налото, а аз не мога да живея там. Продължавам напред и с Божията помощ се надявам да не спирам да следвам це­лите и мечтите си!

– Индивидуалния приз за най-добър новак идва ня­колко месеца, след като оти­де в Америка. Чувстваш ли се горда от това?

– Да, разбира се, радвам се, че има хора, които виждат и оценяват труда ми, защото влагам страшно много уси­лия.

– Дали това е малък или голям скок?

– Не знам доколко това е голям скок, стига ми за сега да е просто стъпка напред. Аз вярвам, че мога да постиг­на още много и за мен няма значение как ще стигна до­там, докъдето искам. Дали с малки или големи крачки, важното е да не спирам и да не се отказвам!

– Какви са твоите бъдещи цели?

– Най-вече искам да съм жива и здрава – както аз, така и цялото ми семейство. За в бъдеще искам да успея да завърша в тази неверо­ятна държава, защото обра­зование от Америка ще ми отвори много пътища в це­лия свят. И може би най-го­лямата ми цел е, разбира се, свързана с футбола и това е да играя в професионалната лига тук, която е най-добрата в света! NATIONAL WOMEN’S SUPER LEAGUE (NWSL).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене