Чудотворната икона на Св. Стилиян в село Сатовча е уникална

Една от трите чудотворни икони в България на Св. Стилиян се намира в с. Сатовча, разказа за “Хроника” нашата редовна читателка – учителката Мария Мавродиева.

Св. Стилиян обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите и държащ в лявата ръка пеленаче или малко дете. Чудотворната икона на Св. Стилиян в Сатовча държи не едно, а изненадващо защо 14 пеленачета. Тази чудотворна икона в червата „Св. Неделя“ е посещавана от много хора в страната и пред нея преди години беше отслужен молебен за здравето на нашия известен футболист Стилиян Петров.

Малко известен факт за  чудотворната икона обаче е това, че пред нея учителите са давали клетва. Тя е съхранена от баща ми Тодор Мавродиев. Интересно, че в нея се споменава за Св. Климент Охридски, а 25 ноември е денят на Св. Климент Охридски в навечерието на празника на Св. Стилиян. Вероятно честването на двата празника се е съчетавало. Не ми е известно дали само там се е полагала или в цялата страна.

Клетва на учителите пред иконата на Свети Стилиян

      „Уповавайки се върху вечните нравствени устои на моята праотеческа вяра в името на Свети Стилиян Детепазител, в името на първоучителите и създателите на славянското писмо и четмо-Св.Константин Кирил Философ и брат му Св. Методий, в името на педагога, дефектолога и лечителя Св. Климент Охридски, пред лицето на всички присъстващи, които взимам за свидетели и гаранти, се заклевам, че по силата на цялостно придобитите от мен педагогически знания и умения, ще върша напълно и правилно всичко, което е по повелите на педагогическата деонтология.

     Тържествено се заклевам да уча и възпитавам всички свои ученици и възпитаници равностойно и без лицемерие, винаги и само според научните истини и знания, като развивам творческите сили и индивидуални способности.

      Кълна се да помагам на ония от тях, които се нуждаят от особени грижи и внимание заради болестите, недъзите и страданията им.

      Чрез педагогическото майсторство, обич и жертвоготовност да ги обучавам и помагам всячески, така че да се развиват и укрепват като пълноценни и здрави личности, с богат ум и разум, облагородени чувства и добродетелна воля.

      Кълна се да бъда всеотдаен ратник на полето на просветата, образованието и културата.

     Кълна се да нося в сърцето си мечтата за бъдното благо на моя род и родина, която да предам на своите възпитаници.

      Навсякъде, непрекъснато, при всички условия да провеждам процесите на обучение и възпитание с непоколебимото любородно съзнание за голямата поета  днес от мен отговорност пред бъдните поколения и със своето чувство за свещенослужение.

Заклех се!“

Св. Стилиян Пафлагонийски е наречен Детепазител, защото в християнската религия е възприет като закрилник на бебетата и малките деца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене