3 кв.м от ъгъл на къща при гимназията предизвика бурна дискусия в ОбС – Благоевград

Три квадратни метра от ъгъл на къща при гимназия  „Св .св. Кирил и Методий“ в Благоевград предизвикаха вчера по време на сесия бурна дискусия в местния парламент. Наглед сухото предложение на Общинска администрация по искане на Искра Мариянова Спасова ОбС да разреши да се изработи подробен устройствен план – план за регулация за изменение на уличната регулационна линия на урегулирания поземлен имот по имотна граница, стана повод съветникът от ГЕРБ Евгени Бибов да се противопостави и да поиска преразглеждане на казуса повторно в комисията по икономика и приватизация. „Става въпрос за улицата, която излиза на завоя към Владишкото, тя е доста тясна и по нея много често се стича вода“, поясни Бибов. „Къщата е стара и положението е заварено, според мен има опасност да намалим тротоара при евентуално бъдещо ново застрояване. Предлагам да го оставим както е в момента, защото, ако изместим регулационната линия навън, един ден ще се измести и бъдещото застрояване“, предположи той.

Пояснението от общинските специалисти бе, че изменението не би засегнало тротоара, още повече че точно в тази част и без друго той бил уширен. До решение така и не се стигна, тъй като д-р Вл. Таковски предложи отлагане на решението и казусът да се огледа още веднъж в комисия, а 26 съветници го подкрепиха.

За по-малко от час приключи работата си местният парламент вчера, тъй като дневният ред бе само от 14 точки. Съветниците разрешиха да се даде офис под наем на сдружението на селските кметове, оглавявано от управника на село Дъбрава Росен Георгиев, „Асоциация за европейско развитие на българското село“  на седмия етаж в сградата срещу градинката при НАП на ул. „Арсени Костенцев“, както и за безвъзмездно ползване на общинско помещение към сградата на междуучилищния център на Регионалното управление на образованието. Сдружение „Здраве без граници“ с председател Елена Биринджиева също се сдоби с офис под наем в сградата на новия битов комбинат. За нуждите на Кукления театър местният парламент отстъпи без пари няколко помещения в Младежкия дом, сред които салонът за представления, една каса, гримьорни и работилница за кукли. Преди близо половин година Кукленият театър се изнесе от помещенията в сградата на Драматичния театър, в които се помещаваше от години.

След сесията в отговор на журналистически въпроси кметът на Благоевград Атанас Камбитов коментира проблема с усвояване на средства по оперативните програми във връзка с актуалната политическа ситуация в страната .„Община Благоевград има 44 млн. лева по „Региони в растеж“. Да обърнем поглед към IV микрорайон, по същата програма там е заложено асфалтиране на уличната мрежа, изграждане на тротоари и осветление, но няма изградена ВиК мрежа. В същото време изграждането на такава мрежа не е допустимо по програмата. Имаме споразумение между правителството, МРРБ и общината тази дейност да бъде финансирана от централния бюджет. Към този момент никой обаче не може да гарантира, че това ще се случи. От една страна, имаме осигурени средства, които са само за община Благоевград, от друга страна, не можем да ги усвоим“, каза д-р Камбитов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене