Защо „ОМО – Илинден“ не трябва да съществува?! (Част 2)

В текста е написано, че България е инициаторка и най-активна от балканските държави за подялбата и окупацията на Македония.
На 2 август 1997 г. ОМО „Илинден“ с ръководител Кирил Иванов издава меморандум, според който в България съществува „съвременен геноцид, дискриминация и асимилация“, както и че им е било отнето правото да почетат паметта на хилядите македонски борци, паднали в борбата за „свободна и независима Македония“. Меморандумът е разпространен и в чужбина. Непосредствено след учредителното събрание на партията в. „Нова Македония“ от 21-22 март 1998 г. препечатва интервю на Иван Гаргавелов, секретар на партията, дадено пред в. „Народна воля“. Отправени са обидни квалификации за българската нация и нападка срещу представители на официалната власт в Република България. Пиринският край отново се третира като част от Македония. Посочва се, че са унищожени уникалният фолклор, култура, традиции и самобитността на македонския народ, крадат се историята и обичаите и се отрича националният му идентитет. Гаргавелов, като представител на „ОМО – Илинден“ – ПИРИН, присъства през февруари 1999 г. в Скопие на пресконференция на Консервативната партия. Запитан защо говори български, той отговаря: „Това не е български, а македонски език и на този език се говори в България, а българите там говорят на татарски.“
Друг ръководител на партията – Ангел Безев, заместник-председател, в интервю пред в. „Македонско слънце“ от 27 март 1998 г., като обвинява България в геноцид и липса на демокрация, също говори за „Пирински дял на Македония“, т. е. за небългарска територия. По въпроса за отцепването й от България той очевидно е съгласен, но намира, че сега не е моментът за това и заключава: „Вярвам, че времето работи за нас.“
Във в. „Македонско слънце“ от 10 април 1998 г. е публикувана декларация на ОМО „Илинден“, подписана от председателя Иван Сингартийски и секретаря Иван Гаргавелов. В нея Пиринският район е посочен, както и преди, като „дял на Македония“.
Организацията се обявява за защитник на „македонците в Пиринска Македония и България“, т. е. разграничава Пиринска Македония и България. Вестник „Дневник“ от 16 февруари 1999 г. и 20 февруари 1999 г. съдържа публикации по повод писмо на „ОМО – Илинден“ – ПИРИН и пресконференция на председателя й Иван Сингартийски в Скопие. В тях се посочва, че „България и днес присвоява културното наследство на Македония“, че „България беше инициатор за разделянето на Македония“ и пр. „ОМО – Илинден“ – ПИРИН, заедно с организации от чужбина участва в Декларация за защита на националната самобитност на македонския народ, предназначена за правителството на Република Македония. С т. 5 от нея се иска да се обяви явно, че на македонската територия, дадена за временно управление на Република Гърция, Република България и Република Албания с Букурещкия договор от 1913 г., живее част от македонския народ. Отново се прокламира, че тази част от територията на страната е чужда и дадена за временно управление.
На 8 октомври 1999 г. Атанас Манушкин, кандидат за кмет в община Разлог от „ОМО – Илинден“ – ПИРИН, на пресконференция в Агенция „Балкан“ заявява: „В изказвания и декларации на членове на българското правителство се заявява, че ако ОДС не спечели изборите в община Разлог, няма да бъдат отпуснати средства за региона. Тогава, ако ние спечелим, правителството ни дава право на свободен избор да кажем, че това е свободна територия, за която впоследствие ще мисли накъде да се насочи.“
Председателят на партията Иван Сингартийски в посоченото вече интервю от 20 октомври 1999 г. е още по-радикален и отива по-далече. Като пояснява, че трябва да бъдат твърди и да отстояват интересите на Пиринска Македония, заявява, че на министър-председателя Иван Костов трябва да му се каже така: „Искаме това и това, или отцепваме Македония.“ От значение е също писмото от 20 юли 1999 г., което Кирил Костадинов Иванов – член на НИС, изпраща от името на партията до „Отворено общество“ в Будапеща. Като се излагат платформата и проблемите й, изтъква се желанието „Пиринска Македония да придобие културна, политическа и икономическа автономия“, както и че „човешките права на македонците в Пиринска Македония стоят по-високо, отколкото националния суверенитет на България“. Ръководството на „ОМО – Илинден“ – ПИРИН изрази становище, че се разграничава от Кирил Иванов, но тава става след като документът е стигнал до адресата, станал е известен на обществото и е произвел ефекта си за сметка на организацията.
Обединена македонска организация /ОМО/ – „Илинден“ – ПИРИН ОМО „Илинден – ПИРИН“ е крило на нелегитимната организация ОМО „Илинден“ и е регистрирано на 12 февруари 1999 г. като политическа партия със седалище Благоевград. ОМО „Илинден“ /Обединена македонска организация/ е създадена през 1990г. като наследник на образуваното през 1989 г. независимо сдружение „Илинден“. Крайна цел на сдружението е образуването на независима македонска държава, чрез откъсване на Пиринска Македония от България. Общо 5 са фракциите в ОМО – в София, Благоевград, Гоце Делчев и две в Сандански. Регистрираната от съда организация с лидер Иван Сингартийски от с. Мусомище, община Гоце Делчев е умерено крило на ОМО „Илинден“. За него е известно, че не е за силово отцепване на Пиринския край, но приветства признаването на македонския език, а членовете му се определят не като българи, а като македонци. Според лидерите на ОМО „Илинден“ – ПИРИН това е либерална формация, стояща около центъра. „Според устава ние сме национална партия, отворена за всеки български гражданин“, заявява Сингартийски. Учредители са 51 души от всички градове на Пиринско, но имало и от Долни Дъбник, Плевенско, както и от Шуменско. Програмните цели и задачи на формацията, записани в устава й са: да работи за присъединяването на България към международните договори по правата на човека; за превръщането на България в равноправен член на ЕС; да насърчава толерантността, уважението към етническите и религиозните различия и спазването на човешките права; за добросъседски отношения на Балканите и в Европа. Според устава ОМО „Илинден“ – ПИРИН извършва политическа дейност в името на духовното обединяване и запазване на народните традиции, обичаи и фолклор на населението от Пиринска Македония и бежанците от Егейска Македония;да работи за изравняване на жизнения стандарт на Пиринска Македония с този на останалата част на България. За постигане на тези цели организацията обявява, че „действа на основата на Конституцията и законите на България,Международната харта за правата на човека и др. международни документи,по които България е страна. Според чл. 5 от устава си ОМО „Илинден“ – ПИРИН участва в избори за местни и централни органи на властта в съответствие с действащото законодателство в България.
(Продължава в следващия брой на вестник „Градът“!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене