Мария Габриел: Кръговата миграция би могла да служи за по-добро управление на миграционните потоци

Зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел организира в Европейския парламент конференция на тема „Кръгова миграция – настояща политика и бъдещи възможности“. Форумът събра представители на европейските институции, експерти от Международната организация по миграция, Центъра за европейска политика в областта на временната и кръговата миграция, посланиците в ЕС на Тунис и Египет и представители на научните среди за дебат относно кръговата миграция като част от една устойчива политика на ЕС за управление на миграцията.

При откриването на конференцията Мария Габриел подчерта, че променящата се глобална среда и дълбоките изменения в съседство на ЕС са разкрили структурните ограничения на миграционната политика на ЕС и инструментите, с които разполага. Кризата показа ясно, че програмата на ЕС за миграцията следва да се адаптира към новата реалност. „Една ясна и добре изпълнена рамка за законните пътища за влизане в ЕС би могла да служи както за защита на сигурността, така и за защита на социално-икономическите интереси. Въпросът е заедно с намаляването на възможностите за незаконно влизане ЕС да обмисли законните и сигурни начини за влизане на тези, които търсят възможности за работа, образование, изследователски проекти или инвестиции. Ако бъде добре контролирана при спазване на ясни правила, кръговата миграция би могла да служи за по-добро управление на миграционните потоци“, отбеляза Мария Габриел, която е докладчик за Групата на ЕНП относно ревизията на Директивата за Синя карта.

Координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер подчерта, че кръговата миграция може да е от полза за европейския бизнес и следва да се помисли за подходящи инструменти, които да са свързани с различни области от политиката на ЕС като политиката на съседство и политиката за развитие. Представителят на Международната организация по миграция наблегна, че миграцията може да има положителен ефект, ако се управлява добре и се вземат предвид нуждите на всички заинтересовани страни.

По отношение на бъдещите възможности и сътрудничество с трети страни бяха представени няколко иновативни практики за кръгова миграция, като например ротацията на домашните работници и уменията, програмите за езиков обмен на работници от компании от един и същи сектор.

„Ключов момент по отношение на кръговата миграция е диалогът, който трябва да включва постоянен дебат за предизвикателствата и преимуществата. Това изисква засилена съгласуваност между различните области на политиката като сътрудничеството за развитие, търговията, заетостта, външните и вътрешните политики“, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене