Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник в чест на Свети Мина

Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник в чест на Свети Мина. На 11 ноември бе отслужена празнична литургия в параклисa в местността „Св. Мина“ край село Мечкул. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. 

В полите на Пирин присъстващите станаха под звуците на химна на България, който бе и поздрав за празнуващата своя юбилей зам. -кмет на община Симитли Евгения Георгиева. На празника присъстваха и директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, която също празнуваше своя рожден ден с колегите си от учителския колектив. По обяд стотици се събраха на поляните край храма на обща трапеза с постен курбан и риба за празника.

Свети Мина е познат като светец на желанията и покровител на семейството. Няколко свещеника осветиха хлябовете и храната и благословиха присъстващите. Кметът Апостолов дойде на свещеното място и запали свещ, като почете своя закрилник и пазител Св. Мина.

На празника присъстваха много гости от близки и далечни краища на страната, които имат родствени връзки с организаторите или са потомци от Мечкул. Празникът продължи с много кръшни хора и жива музика. С доброволен труд, дарения от миряни от община Симитли параклисът се изгради преди години. В момента се изгражда иконостас, а от 2 години на мястото се чува и камбанен звън на големия празник на Св. Мина. Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото там е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните „Пиринският Стоунхендж“.

В град Симитли един от най- приветливите и красиви храмове в общината също отвори врати за своя храмов празник. В квартал „Ораново” празникът бе голям, а симитличани се стекоха на обща трапеза. Отец Спас отслужи Божествена света литургия и благослови миряните дошли на празника. Кметът Апостолов запали свещ за здраве и благоденствие. Няколко казана фасул и печена риба бяха раздадени на десетките дошли на красивото място, за да почетат празника. Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков.

Роденият в Полето Везенков се застъпва пред кмета на Симитли Апостол Апостолов за издигането на параклис в квартал „Ораново” на място, където преди векове е имало оброчище. Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Християни от квартала, чиито имена са изографисани по стените му, също помогнали за инициативата. Изграждането на параклиса е завършено през 2008 година. Вече изографисан, храмът привлича погледите с интересен стенопис.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене