Зоя Димитрова, уредник в къщата музей „Ванга“: Свекървата на Ванга отначало не я искала, понеже била сляпа, но после я приела

14409256_339126619754203_1222886952_n-jpg1Силвия СТОЯНОВА

КОЯ Е ТЯ:

Зоя Димитрова е уред­ник в къщата музей „Ван­га“ в Петрич. В дома си българ­ската пророчи­ца е прекарала по-голяма част от живота си, като и до днес всичко е запа­зено в ориги­налния си вид, без да бъде размествано или променяно. Къщата отдав­на е превър­ната в музей и е отворена за посещения.

– Г-жо Димитро­ва, разкажете по­вече какво се знае за сватбата на баба Ванга, какво пази къщата му­зей за това съби­тие?

– От сватбения ден на семейство Гущерови имаме запазена една много красива автентична снимка, на която са двамата влюбени – Димитър Гущеров и Евангелия. Това е и един­ствената снимка, която може да се види от техния сватбен ден. В архива на къщата са запазени документи, един от който е позволителното за венчавка, издадено от Невро­копската епархия. Чрез него им се разрешава да се вен­чаят. На самия документ се е подписал свещеник Серафим Кръстев, който позволява да бъдат венчани 30-годишна­та Евангелия Тасева и 24-годишния Димитър Гущеров от село Крън­джилица. Запазено е и свидетелството за вен­чание, то е автентично и е от тяхното подпис­ване, което е направено на 10 май 1942 г. Това са двата доку­мента, с кои­то разполага къщата като архив.

– Имало ли е хора на вен­чавката? Зна­ете ли как е протекла?

– Венчав­ката е напра­вена в тесен кръг. Имало е малък при­ятелски кръг. Кум на техния сватбен ден е бил Бойчо Пе­тров Стоиме­нов, който е от Струмишката околия. Не е посо­чено от кой град или село е той. Свещени­кът, напра­вил самото венчание, е Михаил Михайлов, венчал ги е в храм „Св. Кирил и Методий“ в Струмица.

– Зна­чи сватбата не е била в Петрич?

– Имаме дан­ни, че в Струмица е направена първата венчавка, но има на­правено венчание и в град Петрич впослед­ствие след идването им в село Крънджи­лица. Така е според преданията на хора, които си спомнят за това. Официалният документ посочва, че венчавката е напра­вена в град Струмица.

– В различни писа­ния се споменава, че Ванга е имала видение, преди да дойде бъдещият й мъж при нея и според това тя разбра­ла, че трябва да се омъжи за него. Така ли е?

– Да, точно така. Това е истина. Това е тяхната пър­ва среща. Димитър чува за Ванга през 1941-ва, тъй като тя получава дарбата си на 6 април 1941. Както всички знаем, Ванга е получила така нареченото Божие знамение, при което й се явява Свети Йоан Златоуст, който й по­сочва, че оттук насетне тя ще е мостът между небесното и земното и ще е небесен пра­теник на Земята. Посочва, че ще има много жени, който ще искат нейната помощ. Особе­но през Втората световна вой­на наистина са много жените, които искат нейната по­мощ. Така от уста на уста се раз­раства историята за нея и стига до Димитър Гущеров. Той отива при Ванга с един­ствената молба тя да му по­сочи убийците на по-големия му брат, който загива. При първата им среща, докато той пътува към пророчицата, която тогава е в Струмица, над главата й започва да кръ­жи орел. Силата й се явява и й казва, че колкото е голяма сянката от кръжащия над гла­вата й орел, толкова голяма ще е и протекцията от идва­щия към нея човек, че той е нейният избраник и тя трябва да се омъжи за него. Още на първата си среща Ванга е сил­но впечатлена от личността на Димитър и споделя това, което силата й е каза­ла. Те се виждат в края на годината, като по същото това време през 1941 г. г-н Гущеров е имал друга го­деница от село Крънджилица. Той не се вслушва в думите на Ванга. Но съдбата не може да бъде променяна, поради

 тази причина само 5 месеца по-късно, на 10 май 1942 г. двамата сключват брак и ста­ват семейство.

– Тоест той се е връщал след тази първа среща при Ванга отново?

– Да, множество пъти. Той е ходил при нея. Символът на тяхната първа среща, на орела, който Ванга вижда над главата си, е зад входна­та врата в къщата в град Пе­трич. Още като се прекрачи прага се вижда красив орел, който е поставен точно на входната врата. Това е дело на самия Димитър Гущеров. Той построява цялата къща сам през 1947 г. за пророчи­цата. Впоследствие и орелът е вграден в пода пред входна­та врата.

– Прочетох, че Ванга е каза­ла още отначало, че един ден той ще й построи къща.

– Тя може би е споде­ляла нещо, което е виждала. Истината е, че тази къща е едно обещание към нея. Ко­гато те пристигат в Петрич през 1942 г., е трябвало да делят малка къщичка заедно със свекървата на баба Ван­га, или майката на Димитър. В началото тя никак добре не приема своята нова снаха поради факта, че Ванга е била сляпа. Тя много озверено я нарича сляпа, обижда я по някакви нейни лични причи­ни и мотиви. За радост Ванга не се обезверява, а напротив. Показва, че може да е много по-силна от това, което све­кърва й вижда в нея. Тя успя­ва да подреди цялата стара къщичка и да я превърне в уютен дом. Тогава свекърва­та й си дава сметка, че Ванга ще бъде достойна за нейния син. Две години по-късно през 1944 г. се налага на Ди­митър Гущеров да замине в запас в Гърция, където Ванга предупреждава всички вой­ници, тръгващи от Петрич да не газят в блатните води, защото са силно заразени с малария. Именно тогава Гу­щеров дава обещание, че ако се завърне жив и здрав ще построи на съпругата си дом, който да е пригоден само за нея самата. През 45-а година, ко­гато той се завръща, въпреки че през това време е заразен с малария, купува мястото на улица „Опълченска“ №10, а сега е ул. „Ванга“ 10. Там по­строява в центъра на града дом, който завършва през 47-а година. Тогава е готова самата постройка, а домът се е достроявал още дълго време. Последната построй­ка към къщата завършва чак смъртта му.

– Спекулира се защо два­мата не са имали наследни­ци. Какво се знае като факти – защо е станало така?

– Има няколко версии за това, но за съжаление няма някаква историческа истина, която да е категорична.

– Тази го­дина се на­вършиха 20 години от смъртта на пророчицата. Има ли нови неща, свързани с нея или с къщата?

– В къщата се опитваме да запазим личността на Ванга светла в паметта на хората, закриляйки духа й всеки наш посетител. Организираме различни изложби. По случай това събитие имаше излож­ба от икони, посветени на света Петка. Това са лични вещи на Ван­га, които е по­лучавала като подаръци от идващите при нея хора. Из­ложбата бе специално за Петковден, тъй като тя на всеки Пет­ковден е пра­вила специ­ални курбани за здраве в местността Рупите. Ико­ните са из­ключително красиви.

– Семейство Гущерови са живели дълго време в къ­щата, след като Ванга губи съпруга си. Как се е чувствала?

– Те се раз­делят в из­ключително тежки вза­имоотношения, като имам предвид това, което проро­чицата е чувствата, губейки своя съпруг. Той умира през 1962 г. на 1 април. В деня на шегата тя губи своя съпруг. Това е житейски парадокс, който белязва жестоко ней­ната съдба. На 1 април Гу­щеров умира, като в рамките на сед­мица преди това лежи в мал­ката молит­вена стая на проро­чицата, на ней­ното малко кре­ватче. През това време тя стои непо­мръд­ваща до лег­лото му на колене, без да хапва или пийва нищо, докато го изпраща. Когато той умира, леля Ванга изпада в депре­сия и започва да се самооб­винява, че не е могла да му помогне. Тя иска на два пъти в живота си да се замонаши и тогава е единият от тях. Ван­га пробва в Смолянско и във Видинско, но за съжаление монахините не я приемат. Те знаят коя е Ванга и какви тълпи от хора я преследват. През този период е била из­вестна и хората наистина са имали нужда от пророчества­та й. Отивайки в манастира, достъпът там й е отказан и когато се завръща в Петрич, познавайки местността Ру­пите, отива там. Това става, тъй като двамата със съпру­га й са ходели заедно там, правели са си кални бани. В местността усеща спокой­ствието, от което се нуждае­ла след смъртта на съпруга си. Ето защо е започнала да ходи след 1970 година все по-често и по-често на тази местност. Там балансирала своята енергия и се зареж­дала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене