Без категория

Ексклузивно: Истински, реален български хакер проговори пред Топ ПРЕСА

НАМИРАМ НЕКАДЪРНОСТТА НА СОФТУАРНИТЕ КОМПАНИИ

ТОВА Е ЧОВЕКЪТ КОЙТО ХАКНА ОХРАНИТЕЛНАТА СИСТЕМА НА ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ ЗА НАЗИДАНИЕ

111

„Sand Storm” е благоевградски компютърен спец и зет, който може да проникне почти във всяко незащитено PC, мобилен телефон, охранителна камера или уайърлес мрежа

Защо се премести от Русе в Благоевград?

– Женен съм за Благоевградчанка 🙂 Любовта ме доведе тук.

Кога започна да се занимаваш с компютри?
– През 1997-ма за пръв път седнах на „модерен компютър” (с Windows 95). До преди това използвах „Правец 84”, за игрички, алгоритми и т.н.

И какво…? Осъзна, че това е бъдещето ти?
– Малко е пресилено да се каже „бъдещето ми”. Но да, увлече ме. Осъзнах, че бъдещето ще „принадлежи” на компютрите и технологиите. За съжаление, нямах възможността да се „изуча” в ИТ сектора и на принципа „опит-грешка”, бавно и славно, натрупах знанията, които притежавам днес. За мен ИТ е като океан от знания, който искам да преплувам. За сега обаче стоя на брега. 🙂

Има ли мрежа, парола или компютър, които не можеш да хакнеш?
– Нека да не използваме думи като „хакер”, „хакнеш” и други техни производни. Всеки, с малко повече знания може да „хакне” поща, Фейсбук акаунт, компютър и т.н.
Насочил съм се предимно към откриването на слабости в защитата на мрежи и компютри. В момента съм се заел да сканирам всички мрежи в БГ и да търся слаби места. За сега преобладават – незащитени камери и споделени ресурси (файлове и папки).

Ти демонстрира как влезе и контролира камерите на община Кюстендил. Защо според теб не са подсигурени?
– Този въпрос, трябва да зададете на фирмата, която е извършила монтажа и настройките на тези камери. За съжаление, има хора, които гледат да претупат работата и да вземат парите, без да ги интересува от последствията. Лично за мен, това е работа на аматьори. Не може да поставяш камери на държавен орган и да оставиш фабричните потребителско име и парола активни. Та нали точно те са първи в листа на всеки „хакер”.

 Какво се случва, след като откриеш нещо подобно?

– Свързвам се със собственика и му съобщавам за откритите грешки и начините да се отстранят. Да вземем примерно случая с камерите. До момента съм се свързал с много хора и съм ги предупредил. Последните няколко са: Фитнес център, компютърен сервиз, хранителен магазин, складове и т.н.

Искаш да кажеш, че им се обаждаш за твоя сметка да ги предупредиш? А плаща ли ти се за това?
– Да – направените разходи (предимно сметка за телефон) си е за моя сметка. Не – не ми се плаща за това.

След като не ти се плаща, защо го правиш? Какво печелиш от това?
– Нека да го наречем „Добра кауза”. Едва ли някой друг би го направил. Винаги съм се стремял да помагам с каквото и на когото мога. След като мога да им помогна, ще го направя.

Не си ли опитвал да си намериш работа свързана с това, което правиш сега?
– Опитвал съм много пъти, за съжаление без резултат. За да работиш, трябва да имаш диплома. Не мога с диплома за „Кулинар” да работя като „Системен администратор” или нещо друго свързано с ИТ сектора. Колкото и знания да имам, каквото и да мога да правя, всеки работодател гледа първо дали имаш диплома за професията. Никога няма да работя нещо подобно, докато не притежавам диплома.

Ако някой ти предложи пари, за да проникнеш в някое определено PC, би ли го направил?
– Категорично НЕ. Правили са го неколкократно – „Хакни го, защото ми открадна гаджето” или „хакни го, защото ме погледна накриво”. Това са детски работи.

Но не всички хакери са добри като теб, нали?
– Виж сега, не искам да се категоризирам като „хакер”. Нека кажем, че имам малко повече познания в тази сфера, от средностатистическия потребител. Да – има хора „хакери”, които използват знанията си за да навредят на определени хора за собствена облага.

Колко време можеш да издържиш без интернет, компютър или телефон?
– Има дни, в които не сядам изобщо на компютъра и изключвам всички телефони, но нека кажем около седмица. И пак зависи от много неща. Не съм чак толкова „пристрастен”, че да не ставам от компютъра и да скъсам всички социални контакти.

Какво би посъветвал читателите на „Топ Преса”?
– Хората допускат толкова много елементарни грешки и са толкова наивни, че ако трябва да напиша по 1 съвет за всяка грешка, следващият брой на вестника ще прилича на роман 🙂

Страницата е подготвена от „Ice Entertainment”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене