Скандал назрява в Петрич! Съпругът на шефката на Правна дирекция Рилка Филипова получи общински обект за 20 000 лв., без да е член на Камарата на строителите

Съветникът от ВМРО – Петрич Стоян Божинов е поискал от Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/ да разследва директора на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие” на община Петрич Рилка Филипова.

В сигнала Божинов е описал съмненията си, че служебните й ангажименти са в конфликт на интереси с дейността на съпруга й Росен Филипов, на чиято фирма „Металпроминвест” ЕООД общината е възложила обект „Изграждане на улично осветление и пътна сигнализация за пътна връзка село Кърналово – Зеленчукова борса”. Обектът е предвиден за реализация от целеви средства за капиталови разходи за 2016 г. и за него е заложена сума от 20 000 лв.

Подизпълнител по договора е фирма на общинския съветник Живко Коемджиев, пише в сигнала си Божинов.

„Имам съмнение, че като директор на тази дирекция, Филипова е подготвила и представила за подпис на кмета на общината договора за този обект, по който вече има изплатени суми – коментира вчера за „Струма” подателят на сигнала. – Докато събирах документи за тази поръчка, изисках от общината предварителна количествено-стойностна сметка и техническо задание за изпълнението й, поинтересувах се кой е правоспособният инженер, подписал предварителното задание, има ли работен проект, въз основа на който да се изпълнят това улично осветление и пътната сигнализация, но се оказа, че такива документи няма”, обясни Божинов.

Според проучванията му фирмата на Росен Филипов не е регистрирана в Камарата на строителите, както и за обекти от трета група: строежи от енергийната инфраструктура, какъвто е обектът в Кърналово.

В сигнала на ВМРО съветника до комисията има подадена и втора линия факти, уличаващи Филипова в конфликт на интереси.

Съгласно длъжностната характеристика на държавната служителка като шеф на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие”, тя трябва да организира и контролира провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки. Към момента материалите, които пазарува община Петрич, в по-голямата си част са от фирмата на съпруга на Филипова, твърди Стоян Божинов пред комисията.

„Днес /б. р. вчера/ от комисията ми се обадиха да изискат от мен допълнителна информация или документи по втория сигнал, но аз нямам достъп до такива данни, затова ги посъветвах да ги поискат от общината – коментира Божинов. – И на мен ще ми е любопитно да науча колко от фирмите, извършващи ремонтни дейности в общината, ползват материали, закупени от фирмата на Росен Филипов, и дали има такива, които са участвали на търгове в обединение с неговата фирма и са печелили обществени поръчки”, заяви Божинов.

Във връзка с публикацията отразяваща сигнал на общинския съветник от ВМРО Стоян Божинов до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, община Петрич отговаря:

Обектът „Рехабилитация на улично осветление /метални стълбове Н – 8,00 ML и LED осветление/ по път IV клас, кадастрален идентификатор 40912.0.328 в участъка между село Кърналово и път III клас от Републиканската пътна мрежа с кадастрален идентификатор 40912.0.433, община Петрич” не е включен само в капиталовите разходи на община Петрич за 2016 година. За подобряване осветлението в участъка около тържището за плодове и зеленчуци и по пътя за село Кърналово има становище още на общинската комисия по безопасност на движението , която е съставена от представители на различни институции в това число и държавни. Решението е да се увеличи и рехабилитира съществуващото осветление в района, като се увеличат осветителните тела с цел да се намалят предпоставките за пътни инциденти. Затова общината предприема действия по рехабилитация на уличното осветление в участъка от село Кърналово до третокласния път от републиканската мрежа край тържището за плодове и зеленчуци. Подписан е договор точно с такъв предмет на дейност. Съгласно Закона за устройство на териториите не се изисква разрешение за строеж, тъй като обекта представлява текущ ремонт, не нов строеж. За такива обекти не е необходимо изпълнителят да е регистриран в камарата на строителите. Освен това в общината е налична документацията по изпълнението – изготвена техническа специфика, количествено – стойностни сметки и са изискани оферти от няколко фирми. Директорът на дирекция „Административно – правна, иновации и развитие” Рилка Филипова не е съгласувала никаква част документацията по обект „Рехабилитация на улично осветление /метални стълбове Н – 8,00 ML и LED осветление/ по път IV клас, кадастрален идентификатор 40912.0.328 в участъка между село Кърналово и път III клас от Републиканската пътна мрежа с кадастрален идентификатор 40912.0.433, община Петрич”. Сигналът на общинския съветник Стоян Божинов сезира КПУКИ, има инициирана проверка, очакваме произнасяне на комисията.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене