Монасите от Атон: В България си имате жив светец!

Дядо Добри се възприема като истински светец на Атон. Монасите от българския манастир в Света гора „Св. Георги Зограф“ го боготворят, пише „България днес“. 102-годишният мъж, провъзгласен за светец, от Байлово е останал в сърцата на духовниците и те живо се вълнуват от него, както и от делата му.Въпреки че са се отрекли от светския живот и са се отдали напълно на монашеството, атонските монаси се интересуват какво се случва с дядо Добри и подпитват всеки, който отиде там, за него.

„Какво прави дядо Добри? Някой знае ли как е? Още ли живее в Байлово?“, пита отец Йоан, докато разхожда поклонниците в един от храмовете в манастира Зограф. Някой от тълпата му обяснява, че светецът от известно време живее в Скравена, при една от дъщерите си. „Дано е жив и здрав“, обяснява отец Йоан.

Той разпита и останалите хора, които са в църквата, дали знаят още нещо за светеца от Байлово. Първият въпрос, който монахът задава, е как е дядо Добри със здравето. Поклонникът отговаря, че светецът има проблеми със зрението. Трябвало да му правят операция на очите, но той е отказал на два пъти.
„Него Господ го пази! Бог бди над него и го закриля. Ние се молим за него и той за нас“, казва с широка усмивка духовникът.

„Дядо Добри е Божи човек. Дарил е куп пари за храма „Александър Невски“. Събира средства и ги дава на различни църкви. Той е като нас. Избрал е този начин на живот – монашеския. Похвално е това, което прави. Трябва да има повече хора като него“, обяснява отец Йоан.

Връзката между дядо Добри и монасите от Атон е от дълги години. Преди време светецът от Байлово е посетил родния манастир в Света гора. В Зограф дядо Добри е бил послушник. Там е помагал на монасите. Духовниците от Атон били удивени от държанието на дядо Добри. Той бил много смирен. Не мислел лошо никому. Искал само да прави добрини. С това му държание монасите били възхитени от него.

Показно, че духовниците от Атон помнят светеца, е тяхното действие преди година. Тогава лично игуменът на манастира дари на дядо Добри маслини и зехтин. Прати му ги по неговия кръщелник, който посети светата обител по време на миналогодишния Великден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене