Извънредно заседание на КСНС за Украйна

Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в 10:00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Темата на срещата е “Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна”.

На заседанието лидерите на парламентарните партии ще направят втори опит да изработят обща позиция на България по кризата в Украйна. На срещата ще присъстват председатели на парламентарните групи, които миналата седмица не успяха да се обединят около единна позиция.

Държавният глава Росен Плевнелиев, както и външният министър Кристиан Вигенинподдържат позицията на Европейския съюз и САЩ, които признават новата власт в Киев и осъждат анексирането на Крим към Руската федерация.

Призив за общо становище при президента по кризата в Украйна направи председателят на ДПС – Лютви Местан, а шефът на парламента – Михаил Миков, смята, че Народното събрание „не може да бъде тикано в тази посока”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че може да повдигне и въпроса за Централната избирателна комисия. Миналата седмица ГЕРБ бяха лишени от зам.-председател в комисията, но пък имат един представител в повече, за сметка на ДПС.

На заседанието на КСНС доклади ще изнесат министър-председателят Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров и директорът на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

В същото време партия „Атака“ провежда митинг пред Президентството. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че „Атака“ е против всякакви санкции, които се налагат срещу Русия, и иска признаване на резултатите от референдума в Крим.
„Смисълът на този Консултативен съвет за национална сигурност е да се чуе мнението на всяка политическа сила и се очаква този съвет да се вслуша в гласа на разума. Не могат да се слагат забранителни списъци на руски политици; това е под натиска на САЩ“, каза Сидеров, цитиран от Фокус.

Издигнати са лозунги „Не на бандитите в Киев“, „Европейски съюз, дай 11 милиарда на България“, „Българите в Крим искат София да признае референдума“, „България и Русия православно единство“. Волен Сидеров влезе в сградата на Президентството.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене