Още за скандала в ОбС – Петрич! Бившата кантора на зам. кмета Ил. Стоянов на прицел на парламентаристите заради 2000 лв. месечно от ВиК

Зам. кметът на Петрич Илко Стоянов стана обект на скандала, свързан с канализацията в село Кърналово, който вчера разпали страстите на заседанието на ОбС в южния град.

Оказа се, че любопитството на общинския съветник от ВМРО Кирил Стойков около канализацията на борсата в Кърналово не е самоцелно – той поддържа тезата, че настоящият заместник-кмет Илко Стоянов, чийто ресор е бюджет, финанси и общинска собственост, в конфликт на интереси лансира поръчките на общината към „ВиК” ЕООД, тъй като адвокатската му кантора продължава да обслужва правно водното дружество. Като доказателство в подкрепа на това си твърдение той приложи към питането си и фактура от 05.05.2016 г., издадена от „Адвокатско дружество Стоянов и съдружници”, съгласно която дружеството получава 2000 лв. по договор за правно-абонаментно и консултантско обслужване на ВиК – Петрич.

Червено-черните са категорични, че като зам. кмет Стоянов има правата да влияе върху разпределението на бюджетните средства и да осигурява парични ресурси за определени  общински предприятия, и смята, че в случая го е направил в полза на ВиК.

Кметът Д. Бръчков обеща отговор на питането за следващата сесия.

Проучване на „Струма” установи, че канализацията в момента не работи, тъй като не е приключило бетонирането на терена. То се изпълнява от фирма на общинския съветник Владимир Заечки и не е ясно защо се бави. Самата канализация е включена в капиталовите разходи на общината за 2016 г., а стойността й е 70 000 лв. с ДДС, което прави възможно директното й възлагане без обществена поръчка: по стария Закон за обществените поръчки възложителят можеше да избере на кого да възложи дадена поръчка без конкурс, ако стойността й бе до 60 000 лв., а по новия ЗОП, който е в сила от пролетта на т.г., прагът вече е 100 000 лв.

Що се отнася до конфликта на интереси, заподозрян от ВМРО по отношение на зам. кмета Илко Стоянов, документално той е напълно чист. Според Решение №3 на Софийски градски съд от 19 ноември 2015 г. Илко Стоянов е заличен като съдружник в цитираното по-горе адвокатско дружество и на негово място е вписана колежката му Десислава Грозданова. Трудовият му договор като зам. кмет на община Петрич пък е сключен 26 дни по-късно – на 14 декември 2015 г.

Факт е, че адвокатско дружество „Стоянов и съдружници” от години обслужва юридически ВиК – Петрич и всъщност по тази линия Бръчков се запознава с бъдещия си заместник-кмет.

Извън дебатите, репликите и дупликите около канализацията на Кърналово, редовните точки от дневния ред на сесията минаха сравнително бързо и безпроблемно.

Съветниците единодушно гласуваха от следващата година днешният ден /28 октомври/ да бъде неработен за петричани, както и да подарят на Неврокопска митрополия 1 църква и 2 терена, отредени за молитвени домове – в с. Ръждак, Първомай и Струмешница, за да може митрополията да строи там и да си управлява храмовете. Народните избраници запазиха досегашната цена от 1 лв./кв.м наем за общински жилища и дадоха нов 3-годишен управленски мандат на управителката на „Обредни дейности” Мария Кусимитрева, чието трудово възнаграждение ще е от 3 минимални заплати.

Обиден от коментарите в Петрич, че той печели всички обществени поръчки, общинският съветник Владимир Заечки настоя кметът Д. Бръчков да огласи публично списъка с всичките поръчки от началото на кметския му мандат.

Гражданите на Петрич се оказаха не по-малко активни от съветниците, след като близо час задаваха въпроси на законодателната и изпълнителната власт по различни теми, които ги вълнуват.

Бившият кмет на с. Рупите Андон Спасов си направи устата да бъде назначен като екскурзовод, защото е на мизерна пенсия от 143 лв., проектантът Тане Пенев заръча на кмета да провери цялата документация на Дома на покойника, в който по чертежи има балкони, а такива не се виждат на самата сграда, а Радослава Методиева натопи кметския наместник на циганската махала, че взема по 85 лв. на каруца за регистрационен номер.

Сесията имаше и светска част – съветникът и бивш зам. областен управител Димитър Капитанов почерпи на патерици за именния си ден, а всички аплодираха новината, че същата сутрин колежката им Гергана Петкова е станала за втори път майка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене