Извадиха злато от магистрала „Струма“

Находките са от огромен тракийски некропол

Тодор ТОДОРОВ

Истинско съкровище изскочи от автомагистрала „Струма“. Златни нагръдници на воини, златни обеци и фиби, красоти от сребро и кехлибар спасиха почти набегом археолозите под носа на чакащите ги бетоновози.
Находките са от невиждан досега по мащабите си тракийски некропол край радомирското село Дрен. Те бяха открити през пролетта и началото на лятото тази година в големите наводнения, но досега се пазеха в пълна тайна. Екипът не ги огласяваше, за да не нападнат иманяри обекта. Сега той вече е затрупан с асфалта на новото шосе, а прекрасните бижута ще бъдат показани за първи път на специална изложба за Деня на Перник – 19 октомври.
Уникалният плосък некропол е от VIII-IV век преди Христа и се намира между днешните села Дрен и Делян. Каменните струпвания са с обща дължина над 300 метра и площ 5,825 кв. метра, като подобен аналог няма в световен мащаб, не крие гордостта от находката ръководителят на разкопките Филип Михайлов.
Каменните блокове образуват три успоредни редици каменни надгробия и са ползвани няколко века – от ранножелязната до късножелязната епоха. Гробището е било за местната аристокрация, като само най-знатните са имали право да носят злато. Некрополът е необичайно богат на фона на бедния по това време район, разказва археологът от Историческия музей в Перник. Според една от версиите мястото е ползвано от няколко селища. Според друга теория по тези земи са дошли богати преселници от Гърция. Повечето от гробовете са на воини аристократи.
Находките показали, че тогавашната конница е оседлавала конете още през V век с юзди, което досега не е било известно на науката. Златни накити и сребърни медальони, както и акростирана със злато пинцета са намерени не само при жените, но и при останките на воините наред с копията и ножовете им. Оцелял през вековете е красив ромбовиден златен нагръдник с богата украса. Намерени са и парчета от други няколко, изработени от фолио от благородния метал.
Пернишките археолози са спасили много сребърни висулки, приличащи на части от луни, както и красиви сребърни медальони. Изскочил е и уникален накит, непознат досега. Той прилича на сребърна обеца, но е пружина с конусовидна висулка. Открити са и много стъклени мъниста, боядисани в зелено и синьо със завидна и за днешните майстори украса и форма.
Некрополът край Дрен е истински археологически учебник, и то за т. нар. тъмен период за науката – ранно желязо. Той е световно бижу, категорични са археолозите. Те са единодушни, че мястото е трябвало да остане съхранено, за да се види от всеки, а не да се погребва под тонове асфалт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене