ТОТАЛЕН ВЗРИВ: Шофьорът на Илия Павлов пропя!

„Всеки говори за мутренските времена, за тяхното завръщане и прочие. Няма такава работа. В момента здрави момчета с голи глави ходят в залата и правят мускули. След това излизат на улицата и се големеят.

Това ли са мутрите, както преди 25 години медиите цветущо ни определиха нас спортистите?!“ Това заяви пред „България Днес“ Димитър Джамов.Той е един от емблематичните застрахователи на 90-те години, национал по борба, пръв приятел на прочутите Васил и Георги Илиеви, бивш кмет на родното си село. Джамов е един от последните оцелели от онези герои на прехода, които работеха като застрахователи, бяха известни като борци и още по-известни като мутри.

„Това е понятие, етикет, така да се каже, който ни се лепна, за да отличават нашата дейност от работата на другите хора. Ние просто си въртяхме актуален за онези времена бизнес, нищо повече, а ако трябва да използвам тази дума, всички ние знаем къде са истинските мутри, ама си клякаме, кротуваме и се правим на луди“, заявява бившият шофьор на разстреляния през 2002 г. шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов.
Според Джамов публичните убийства и покушения, които окървавиха столицата последната година, са нещо естествено и са част от правилата на играта. През 2002 г. той също става жертва на покушение, когато мерцедесът му бе обсипан с куршуми пред х-л „Хемус“ в София.

„Става дума за пари, много пари. Един човек не е доволен, а дискомфортът му е свързан с това, че някой го е ощетил, и пак повтарям, с много пари. Това е основният мотив. Намира подходящите хора и проблемът е решен. Просто е!“. Бившият борец е на мнение, че разлика между 90-те, преди тях и сега няма, с единствената уговорка, че в момента нещата придобиват веднага публичност. Борецът сподели и философските си виждания за престъпността, като лаконично заяви, че винаги я е имало и ще я има. Фактът, че някой са го хванали, означавал, че просто му е дошло времето. Той даде за пример заловените преди три дни ченгета Николай Апостолов и Божидар Милев, които пласирали наркотици в столицата.

„Откакто се помня, полицаите винаги са били далавераджии. Те се мислят за недосегаеми и това им е грешката. Отпускат се и съвсем нормално капанът хлопва. Има си хора за всичко и навсякъде. Въпрос на време е те да бъдат нарочени и да изгърмят“.

В заключение Джамов заяви, че по време на мандата му като кмет на родното му село Семчиново е открил рецептата с борба с престъпността. Всичко се свеждало до твърда ръка, строга дисциплина, авторитет и постоянен контакт с хората. По този начин се печелело уважението им. Те започвали да работят в синхрон с властта и така взаимно се парирали всички зародиши на престъпност.

„Този модел е прост, но се изисква борбеност и мъжкарство, за да се наложи“, казва с усмивка прочутият ъндърграунд герой.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене