Благоевградчанин стана световен шампион в кинеложко състезание в Белгия с две кучета

Благоевградчанин стана световен шампион в Белгия по на-трудният спорт за кучета-ринг-спорт с женската си Белджи, а мъжкото му куче Роки и вицешампион, което е едно уникално постижение..

Александър Илиев е едва вторият състезател извън Белгия, спечелил титлата в най-трудното в света състезание за дресировка на кучета със 120-годищна традиция. Световният шампионат по глобал ринг спорт се проведе в Белгия на 15 октомври. Сашо, купил си първото куче със спестени от закуски пари, се завърна в Благоевград вчера. С две купи, първият българин с това престижно отличие-Еверест за кинолозите. „Световният шампионат по глобал ринг спорт се администрира се от белгийската федерация по кинология, на финала на състезанието се допускат само състезатели, които през годината са участвали на минимум три състезания и са взели точки.

С женското куче Белджи-на 4.5 години сме първи със 192 точки от 200 възможни, а с мъжкото-Роки-на 2 години сме втори, след нас остана конкуренцията от белгийци, холандци, германци, чехи, скромни каза пред БГНЕС Александър Илиев. Над благоевградското село Бучино той има хотел и база за обучение на кучета. „Спортовете с кучета в България са много слабо застъпени. Ринг-спортът е най-трудното нещо, да станеш шампион без клуб това няма как да се постигне. Аз с това се занимавам от 25 години, и затова мога и без клуб, в който да работят 20-ина човека. Белгийци и холандци се чудят как съм постигнал това сам. Самите дисциплини са много сложни, в България няма човек, който да подготви куче за такова нещо. Това е състезание, което излъчва шампиони по дресировка, което се използва като система за оценяване на кучета, по този начин те се селекционират”, обяснява Иванов.

Според него женски кучета много трудно можеш да видиш на състезание, защото се разгонват и стават разсеяни. А мъжките покрай тях просто полудяват. Белджи се разгонила точно на състезанието и въпреки това стана шампион. „Мъжките кучета, които се състезават, дори и да не станат шампиони, ги използват за разплод. По този начин най-добрите гени се предават. Това се нарича развъждане от качества към тип.

Тоест, развъждаш кучета по работните им качества. Не те интересува външния вид. По този начин се селекционират всички работни породи. В ринг-спорта кучетата стартират на 3 годишна възраст най-рано, а обучението на мъжкото-Роки стартирах през пролетта, когато бе на 16 месеца”, похвали се Сашо.

Според него в белгийската федерация до сега само един чужденец е успял да спечели титла. Белгийският ринг провеждат състезания от 120 години, а глобал ринг-от 5-6 години. „Самото трасе за състезанията е съвсем непознато, каквото решат организаторите-това поставят, което прави самото състезание много трудно. Като пример мога да кажа, че ако съдията реши, може да заплаша кучето с моторна резачка, да го пръскат с водоструйка при атаките и т.н.. Цялата система е измислена така, че кучетата и треньорите да се объркат максимално. Максимално грешки да направят. И на всяко състезание сценария е различен. В ипо-спорта всички дисциплини са абсолютно еднакви, по един и същи начин, като по калъп можеш да си тренираш кучето. А при нас всичко е коренно различно-например човекът, който кучето трябва да открие може да бъде скрит в кола, в каравана, в землянка, а на кучето му дават 2 минути да го открие. А самият полигон е отрупан с безброй миризми, не е като тук на полигона ми”, обяснява скромно дресьорът, който показа част от уменията на дете си кучета-световен и вице-шампион. Те са от породата белгийска овчарка, купил ги е от развъдник в Белгия.

Затова тези състезания са най-голямото предизвикателство, като Еверест за алпинистите. Глобал ринг е комплексна дисциплина, включва абсолютно всичко. Тества се обонянието на кучето. Слагат се еднакви предмети в другия край на терена, като целта е то да намери пръчката с твоята миризма. Защита на собственик – куче бодигард. Опитват се през цялото време да провокират кучето да сгреши, а то не бива да си изпуска нервите. Трябва да атакува само в момент, когато те нападнат наистина. Нападение от дълга дистанция – догонване, връщане. Примерно, насъскваш кучето по бягащ човек и когато съдията вдигне бял флаг, трябва веднага да го върнеш, без да захапе човека. Това е изключително трудно.

Друго предизвикателство – охрана на предмет. В един кръг се слага например една чанта и кучето трябва да я охранява. Изпълнение на позиция от дистанция – стани, легни, седни, оставя се кучето на място. Преодоляване на препятствия – комплексна дисциплина, която развива всичко – качествата на кучетата и уменията на треньорите, което е екипна работа. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене