В Лещен почетоха 180 години от построяването на храма „Света Параскева”

Днес, на Петковден, със Света литургия, отслужена сутринта от Неврокопския митрополит Серафим в родопското село Лещен беше почетена 180-годишнината от построяването на храма „Света Параскева“. По традиция на всеки 14 октомври и тази година стотици миряни, чиито корени са от Лещен идват от цяла България и чужбина, за да се съберат на храмовия празник. Раздаде се рибен курбан за здраве, защото днес е петък, постен ден.

Църквата е обявена е за паметник на културата от местно значение. Строителството й е започнало през 1834 година и само две години  по-късно храмът е осветен и започва да действа. През 1837 година е построена и камбанарията и църквата придобива сегашния си вид. В църквата има запазени иконостас, както и стари икони на „Св. Параскева“, „Св. Неделя“ и „Св. Илия“. 

Интересното за храма е, че при ремонтната дейност, под старата мазилка на входа е разкрит камък с две важни за черквата  години: 1898 и 1666 г. Надпис над входа върху каменна плоча гласи, че храмът е „поправен“ (ремонтиран) през 1898 г. Според местно предание, 1666 е годината, през която е построена църквата „Св. Параскева“ в село Голо Бърдо, което сега е в пределите на Албания. Знае се, че българите от това село масово са се преселили в Ковачевица и Лещен, за да избегнат започналото тогава насилствено ислямизиране на християнското населени. По твърдение на възрастни хора, дошлите от Голо Бърдо взели този камък от църквата в родното им село и го положили в новият си храм който построили тук в Лещен и също го посветили на света Параскева.

Да възстановят и малкия параклис „Света Неделя“ в землището на с. Лещен, замислят още християни и мюсюлмани от Лещен и от съседното село Горно Дряново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене