Св. Петка – от майсторските ръце на художника Кашев

Света Петка, светицата, която почитаме днес, 14-ти октомври, заедно с Божията майка, Св. Димитър, Св. Георги е сред първите светци, чиито ликове с ореоли гледат от мистични платна. Да, мистичност има в тях. Така казва и майсторът, творец, от чиито ръце са създадени – художникът Николай Кашев. Всъщност иконите са рисувани на 100-годишни дървени дъски. „Има нещо мистично, наистина. Не знам, сигурно защото дървото е много старо.“ А тези уникални платна, на практика, за творбите си ги получил дар от негов познат от планинското село Тросково. Иван Марянов, разчиствайки старата наследствена къща от дядо си, открил стари дъски на тавана, потънали в прах и отъркани от времето. Предложил ги на Кашев, който се слави с уникалното си усещане да дава живот и неповторимост и на глед отпадъчни материали. “Повика ме един ден и ми каза: Виж тея дъски, ако не ги искаш, за дърва за печката ще ги сложа“, разказва Кашев. А това е толкова ценен материал за всеки художник…, още се радва на подаръка си. Казва че само ги затъркал с шкурка, колкото прахта да падне и веднага взел четката с боите. Върху тези престарели дъски се рисува по-трудно, казва Кашев, защото боята попивала много бързо, налага се да изчакаш ден, два, да повториш цвета…, но пък се матирали някак естествено.

Уникалните икони, рисувани на над 100-годишни дървени дъски, показа неотдавна художникът Николай Кашев. „Много икони съм правил, но като тези наистина няма“, признава творецът.

Половината от творчеството му са иконите. от майсторските ръце на Кашев са изваяни над 300 образи на светци през годините. Сега в галерията си в двора на къщата му в село Черниче има точно 38 икони. „Като вляза… погледна ги всичките тези светци и се помоля за здраве и живот“, казва художникът. Иконите му се продават. Купуват ги вярващи с повод и без повод, за подарък и за у дома.

А тези, уникалните, са още част от изложбата по повод 75-годишния юбилей на Кашев, която нареди в Телевизионния център в Благоевград.

Във вторник идната седмица пък, от 17.00 часа в киносалона в Симитли ще бъде представен филм за Николай Кашев, продукт на Телевизионния център на БНТ в Благоевград. Документалната лента ще бъде излъчена по телевизията, в програмата на БНТ 2 на 24-ти октомври от 21.30 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене