Помните ли Ангел, който умря на 11 г., убит от ток на училищната ограда в Копривлен! Какво се случи 3 г. по-късно!?

Служители на КЕВР и ЧЕЗ бяха разпитани като свидетели на делото в Окръжен съд – Благоевград за убитото от ток 11-годишно момче от село Копривлен. За нелепата смърт на Ангел са подсъдими елмонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, които са обвинени, че в резултат на небрежно отношение към служебните им задължения се е стигнало до фаталния инцидент.

Ангел загина на оградата на училището в хаджидимовското село Копривлен, ударен от ток, на 19-и май 2013 г. Момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото и при прескачане на металната ограда мощен токов удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

В хода на разследването е установено, че проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до основно училище „Никола Вапцаров“ – с. Копривлен били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Двамата елмонтьори извършили оглед на елсъоръжение въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен на 7-ми март, като в съставения протокол за обход вписали, че проводници в негодна изолация няма.

Според обвинението елмонтьорите не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота.

Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за опасните кабели.

Специалистите от ЧЕЗ и КЕВР, които са извършили проверка на местопроизшествието след инцидента, вчера бяха разпитани обстойно за техническото състояние на електроразпределителните съоръжения. Началникът на отдел „Нетехнически загуби” в ЧЕЗ Филип Йорданов бил зам. директор на дирекция „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ, когато станал инцидентът. 4 дни след това била извършена проверка на място от служителите на ДКЕВР, като той получил разпореждане да им съдейства. При огледа в близост до въздушното отклонение от трафопоста до училището са открити следи от огнище. Тогава била изискана документацията от регионалния център на ЧЕЗ и представени становищата на експлоатационната група.

По делото има и съдебно-технически експертизи, които ще бъдат представени от вещите лица на съдебния състав, председателстван от Петър Пандев, след разпита на свидетелите. Родителите на Ангел не предявиха граждански иск за неимуществени вреди срещу двамата елтехници, тъй като са завели отделен иск в Софийски градски съд.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене