Карамфила Янкулова, председател на Съюза на слепите в Петрич: Ще възобновим срещите с колегите от Струмица!

Валентин ГЕРЧЕВ
Карамфила Янкулова, която е председател на Съюза на слепите в Петрич, разказа за организацията му на територията на южния град. По думите й, тя е дълга история. „Ние сме вече 52 години Съюз на слепите в Петрич и при нас членуват над 150 човека. Заедно със Санданска община сме вече съединени. Събираме се всяка сряда“, сподели в интервю за вестника Карамфила Янкулова. В разговор с нея Запад-ЮГ се запозна с начинанията, които предстоят пред организаторите от съюза на слепите в Петрич.
– Г-жо Янкулова, разкажете на нашите читатели с какво се занимавате в момента?
– Всяка сряда съм тук в клуба и се занимавам с документацията на съюза, който представлявам. Сега на 8 октомври ще имаме празник на Съюза на слепите, заедно с нашите колеги от гр. Струмица. Ще се събираме в гр. Радовиш.
– Разкажете за това бъдещо мероприятие?
– Преди една седмица бяхме в гр. Струмица и уговорихме среща в гр. Радовиш с нашите колеги по съдба от Струмица. Там ще бъдат и двата съюза – от Струмица и ние от Петрич. Нашите хора ще пътуват безплатно. Там ще им дадем един обед. В чест на белия бастун. Това е за нашия празник.
– Тези срещи ежегодни ли са? Или се организират само тази година?
– Ние имахме такива срещи с колегите от Струмица. Бяхме прекъснали по технически причини, здравословни и… Там почина тяхната председателка и се прекъснаха връзките. Сега имат вече нов човек, който пожела да се срещаме, и ще се виждаме оттук нататък всяка година. По един път! На Нова година ще ги поканим да дойдат в Петрич. Да са наши гости. Понеже ние вече бяхме там.
– Как протича една такава среща?
– Ами ние сме си хора по съдба. Болни хора. И нямаме никакви амбиции. Няма и какво да делим. На добро ниво. Много добро ниво, с уважение ни посрещнаха, и ние също тук ще им върнем жеста. С уважение ще ги посрещнем. Дори те ни дадоха и малки подаръци. Ние също ще направим така.
– Има ли някоя организация от България, която да е в помощ на вас – Съюза на слепите в Петрич?
– Помагат ни много хора. Като почнете от черквата, „Св. Богородица“ и отец Ангел Кочев. Георги Ичконов, който е председател на ПК „Струмешница“. Той е наш редовен спонсор. Много ни помага и сме му много благодарни. Кметството също много ни помага. Тази година също заделиха една голяма сума, и за Нова година също да посрещнем колегите си от „Белият бастун“ от Р. Македония.
– Значи сте доволни от сегашния кмет на Петрич Димитър Бръчков?
– Да, доволни сме. Защото той ни обръща много голямо внимание. Държи се с нас много добре. Ние сме доволни между другото и от всички досега кметове. Може да се каже, че всички ни помагат. Съюзът на слепите не е имал никакви проблеми досега с никакви кметове и други от общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене