Инициаторът за отрязването на първите орехи по пътя Петрич – Първомай, Кирил Стоянов, кметът на с. Самуилово, в прав текст: Първият загрижен за здравето на хората бе бащата на Коце Маца – Страхил

Валентин ГЕРЧЕВ
Не съм аз първият, който поиска отрязването на дърветата по пътя от Петрич за с. Първомай. Нищо че мен ме водят като инициатор. Това каза кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов. Да се отрежат орехите в местността е предложил пръв таткото на бизнесмена и футболен деятел в Петрич Коце Маца – Страхил Хаджиев. Той, за разлика от сина си, е запазил фамилията си, пред която не е още изписано „Хаджи“. Синът му Коцето е направил това в съда, защото бил на поклонение на Божи гроб в Йерусалим. Това е първият човек от община Петрич, който използвал служебното си положение на служител на системата на горите, за да постави въпроса за изсичането им.
Кметът Стоянов пояснява и друго. След именития баща друг петричанин отново подхваща тематиката. Този път това е Павел Канджиков. Това се случва през 2000 година. Според Кирил, той е довел нещата до процедура изсичане на тополите. Поради пенсионирането си от системата нещата остават до ниво „нищо“. Започва се от самото начало, с всяко следващо правителство, и досега това е така, смята управникът на подгорското село. Едва когато той става за първи път кмет, през 2005 година, въпросът с изсичането на тополите е поставен, но този път наистина от него, признава дългогодишният управник на с. Самуилово. През първия му мандат той е успял да постави нужния въпрос на тогавашните управници от АП. Той не се отказал и въпреки всички спънки имало решение от ОбС за премахването на стърчащите дървета. Това за него било голям подвиг, казва той.
Стоянов не крие, че прави това, защото преди години пътят е отнел живота на много млади хора. Напористият кмет е подел инициативата и няма да се откаже, докато не види опасния път напълно приведен в норми, отнасящи се до всички, които шофират по опасното третокласно шосе в посока границата ни с Р. Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене