Църква „Св. Богородица“ в Дупница на 200 години

Една от най-старите църкви в района на Дупнишка духовна околия „Св. Богородица“, тази събота ще отбележи 200 годишен юбилей. Храмът е бил културен и духовен център. В двора му се намирала клисарницата, старото училище и направената през 1874 година читалищна сграда. През 19 в. тя е епископска църква. Уникалното при нея е вграждането на паметна плоча на камбанарията, на която са изписани имената на загиналите през войните 1912-1918 година, дупничани. Разрешението за строеж на църквата е дадено през 1815 година, самият строеж започва година по-късно. Едва 2 десетилетия след това идва официалното разрешително за изграждане на храма разказа отец Илия Дичев, изградена е само с местно разрешение, работено е нощем, а черквата е вкопана 1 метър в земята.

Голям ремонт е правен през 1926 година, тогава е построена и камбанарията, било е планирано изграждането на две, но не са достигнали средства.

Днес храма има нужда от ремонт – фасадата се руши, в особено тежко състояние е камбанарията и стълбите към нея. За това обаче са необходими средства, с каквито настоятелството не разполага. Необходимата сума е около 20 000 лв.

В събота, когато се отбелязва и храмовия празник ще бъде отслужена празнична литургия в 8.30 часа, ще бъде раздаден и курбан за здраве.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене