Безценни книги „изгниват“ в 150-годишен храм

15-20 тома църковни книги тънат в забрава в храм „Св. пророк Илия“. Те са оставени на специален рафт при олтара на осветената през далечната 1865 год. в граничното селце Горни Кортен църква. „Книгите „изгниват“,  установи туристът планинар и природолюбител от Кюстендил инж. Севделин Атанасов, пише електронното издание Kmeta.bg.

Скоро той посетил паланката на границата със Сърбия. Текстовете вътре са на църковносланяски, издържани напълно в стила и по тогавашния канон. Все още се четат, но не се знае докога. Влагата или крадците могат да ги погубят безвъзвратно. „Редно е архиерейското наместничество в Кюстендил да изземе тези книги по установения ред и да ги съхрани по опис. Иначе са отписани“, отбелязва инж. Атанасов.

Според последното преброяване, в Горни Коритен живеят 25 души. В действителност там останало само едно семейство възрастни хора, които гонят 80 г. „Мъжът държи ключа от черквата, но той няма представа какво трябва да прави, за да запази оцелялата повече от век църковна литература.  Свещениците трябва да предприемат нещо, за да я спасят“, настоява инж.Атанасов, бивш съветник и известен колекционер на вестници.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене