Възстановяват проучването около средновековната църква „Св. Спас“

След едногодишно прекъсване беше възстановено проучването около средновековната църква „Св. Спас“ в с. Червен брег. То ще продължи 1 календарен месец и се извършва със средства на община Дупница.

Работата по разкопките започва с няколко нови квадрата от северната част обясни ръководителят на екипа доц. Светла Петрова. Тя обясни, че са започнали в северната част, тъй като при предишните разкопки са показали останки от южния кораб на базиликата и са попаднали на голяма стена.

„Стената е паднала дълго време след изоставяне на храма във втората половина на 6 век, имало е изключително силно земетресение в края на 6 век, то вероятно е било от север или североизток, тъй като стените падат в посока юг“ обясни Петрова. Основната задача сега ще бъде да се проследи стената, която върви успоредно със средновековната църква, като освен това ще бъде решен един сериозен проблем, като се очаква със изкопа и проучването на стената, да се прекъсне проникването на влага от север. Въпреки, че работят само от няколко дни вече имат и находки, открити са погребения на стенописи в различни техники и от различни периоди.

Екипът, който работи на терен е открил и монета на император Валент. Доц. Светла Петрова коментира, че им е трябвало известно време преди началото на разкопките, за да разчистят терена, тъй като е бил изключително затревен, животни пък са нощували в пристройката недалече от църквата, където е обособено място за почивка и планиране на работата.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене