„Места“ Хаджидимово и „Стрела“ Вълкосел в „А“ окръжна, „Граничар“ Копривлен се отказа и ще рита в пета дивизия

Димитър БОРИСОВ

„Места“ (Хаджидимово) и „Стрела“ (Вълкосел) ще игра­ят в новия формат на пирин­ската бундеслига. „Пирин“ (Брезница) с допълнително време за размисъл. Тази го­дина без едно от най-кърва­вите дербита в региона.

Това стана ясно от свод­ката, която дадоха от ОС на БФС в Благоевград, след като от „Граничар“ (Копривлен) казаха „не“ на поканата да се включат в „А“ окръжна.

Информацията е от из­точници, близки до ОС на БФС-Благоевград, независи­мо от появилите се слухове за пропадане на идеята. Сро­кът за окончателния отговор на поканата за участие изте­че в сряда. Но от областна­та централа дадоха допъл­нително време за размисъл на някои тимове. Сред тях е „Пирин“ (Брезница), който ще трябва да прецени дали ще може да изпълни в срок изискванията, за да може да приема мачове в четвър­тото ниво на футбола в Пи­ринско. Очаква се крайният до края на тази седмица да стане ясен крайният вари­ант на „А“ окръжна в област Благоевград. Към момента документи за участие има депозирани в централата на съюза в областния град. ТОП ПРЕСА научи, че до послед­но броят на подалите доку­менти за участие са 8 и има още 6, които до последно се колебаеха и не бе ясно какво е тяхното становище. Сред тях са два тима от подгрупа „Места“ – „Места“ (Хаджиди­мово) и „Стрела“ (Вълкосел), от поречието на река Струма са „Калабак“ (Самуилово), „Малеш“ (Микрево), „Левски 2008″ (Крупник) и „Перун 1978″(Кресна). От зона „Бист­рица“ пък мераклиите за „А“ окръжна са „Белица“ и „Пла­нинец“ (Годлево). За четвър­тото ниво на родния футбол, което се сформира тази годи­на и де факто удовлетворява едно отколешно настояване за разделяне на тимовете с по-добри спортни бази. С интерес се очаква потвърж­дението и или отказа на „Първомай“, „Подгорец“ (Ко­ларово), „Локомотив“ (Дамя­ница) и „Бистрица“ (Катунци).

След отказа на „Граничар“ (Копривлен) пък „във фризе­ра“ ще бъде поставено едно от най-интригуващите и кър­вави дербита не само в не­врокопско, но и в областта – това срещу кръвния враг „Места“ (Хаджидимово), тъй като ще играят в различни групи. Вдигането на белия байряк от тима на копри­вленци означава, че те ще останат, поне за момента в досегашната си група в зона „Места-Изток“. С оставането си в пета българска дивизия те не оправдаха предвиж­данията, че именно заради неприкритата конкуренция с хаджиди­мовци, няма да останат по-назад и с цената на всичко ще осигурят нуж­ното, за да се състезават на ниво „А“ ок­ръжна. Сред причините за отказа през тази година не е във финансово естество, след като стана, че може да се осигурят между 7 и 10 хи­ляди лева, колкото по груби изчисления ще струва фи­нансирането на надпревара­та за един сезон в четвърта дивизия. По-скоро причини­те са от тех­ническо ес­тество, които да изпълнят – наличието на спортна база, която да отговаря на определе­ни стандарти. Най-важно­то сред тях е изградена съблекалня, а не навес, с отделни помещения за гостуващия и дома­кинския отбор, а така също отделна стая за съдиите, защитена от външни влияния. Ос­вен това е нужно да се изградят заграж­дения и за публиката, а така също и такива, през които да мина­ват безпрепятствено от съблекалнята до терена футболистите на двата тима и съди­ите, да се обособи защитен сектор за гости и др.

Що се отнася до „А“ окръж­на и регламента и от нея в края на кампанията изпа­дат 2 тима, чиито места се попълват от V ниво първите два отбора пък ще могат да бъдат сред кандидатите за „В“ група. В него по долината на Места остава форматът с две подгрупи „Места-Изток“ и „Места-Запад“ другите ще бъдат пак „Струма 1“ и Стру­ма 2“, победителите, в които ще спорят за двете места в „А“ окръжна.

За участие в пета дивизия документи отново подадо­ха от Плетена, който след известен период без отбор, отново ще мери сили с клу­бовете в региона. Съставът на двете ще бъде сформиран окончателно, след като стане ясно кои отбори ще приемат поканата за „А“ окръжна. Не е изключено към двете диви­зии по поречието на Места да бъдат присъединени и ти­мове от Разложко, след като тяхната зона намаля чувст­вително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене