Министър Русинова: Социалната политика на Благоевград е добър модел за комплексно обслужване

„Социалната политика на Благоевград е един изключително добър модел за комплексно обслужване. Това, което виждаме на място в активен жилищен квартал – работа с деца, които са в риск, през призмата на проектите, които Министерството финансира за ранно детско развитие, а работата на Домашен социален патронаж е възможността през ОП за подпомагане на най-нуждаещите се, които са най-бедни, най-уязвими с предоставяне на услугата „Топъл обяд“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която заедно със заместника си Деница Сачева, кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, народния представител Даниела Савеклиева, областния управител Бисер Михайлов и заместник-кмета Христина Шопова посети Домашния социален патронаж, който се намира в близост до VIII СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

„Открихме патронажа през изминалата година. Той обслужва 280 потребители. Целта ни е да развием неговия капацитет“, категоричен бе д-р Камбитов. Служители показаха модерното оборудване, което е според европейските стандарти. След това всички бяха посрещнати в Центъра за ранно детско развитие, където малчуганите споделиха своите мечти за това какви искат да станат, когато пораснат.

В момента около 150 души се хранят в социалната трапезария на територията на община Благоевград, а за цялата страна те са около 13 хиляди, на които се осигурява „Топъл обяд“ благодарение на солидарността на европейските средства.

„За мен моделът, който тук се прилага от местната власт за комбиниране на социалните услуги, на услугите на патронажа, топлия обяд с училището, детската градина, плувния басейн, дава възможност за комплексно подпомагане и това е бъдещето на социалните услуги“, категорична бе министър Зорница Русинова.

По-рано през деня министър Русинова се срещна с кмета в кабинета му. На срещата бяха представени проектите, които община Благоевград реализира в социалната сфера, като бяха начертани и бъдещи планове за работа в тази насока и подобряване на услугите.

Кметът уточни, че е обсъден и проект за изграждане на нов дом за стари хора в Благоевград. „Работим и за изработване на по-ясни и обективни критерий във връзка с осигуряване на помощ от асистент. Общините също трябва да поемат своята социална отговорност. Имаме уверението, че и занапред програмата за личен асистент ще продължи да работи. Като цяло програмата е с позитивен ефект. За съжаление не можем да обхванем всички групи, но търсим решение. Идеята за Домашния социален патронаж е да се разшири кухнята, за да може да се обхванат повече хора, които да получават ежедневно храна, допълни още Атанас Камбитов.

По време на посещението на социалния министър в Благоевград стана ясно още, че се обсъждат съпътстващи мерки за развиване на приемната грижа. В момента Министерството на труда и социалната политика обсъжда с общините как ще бъде разпределено финансирането, което идва по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“, като първата осигурява средства в размер на 70 милиона лева, а втората малко над 50 милиона лева. До края на 2016 година се предвижда да бъде приет и нов закон за социалните услуги, за подобряване на тяхното качество и ефективност с акцент върху специфичните нужди на всеки потребител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене