В ДФЗ – Благоевград кипи усилена работа и през отпускарския сезон

В разгара на лятото и сезона на почивките работата в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Благоевград не спира. Служителите на земеделската дирекция работят усилено по активните към момента европроекти, от които могат да се възползват хората със земи и животни в областта. За да могат те да се възползват от програмите, които Европейския съюз предлага, земеделците могат да се обръщат към дежурните консултанти на Държавен фонд „Земеделие“ дори и през август. Директорът на Разплащателната агенция Светлана Сотирова следи за съвестното извършване на работата от страна на служителите й.

 ДФ „Земеделие” е акредитиран от Европейската комисия да изпълнява функциите на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция. Условията и редът за финансово подпомагане по Програма САПАРД, както и изискванията към лицата, които биват подпомагани, са определени с наредби на министъра на земеделието и храните съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони и Многогодишното финансово споразумение по Специалната предприсъединителна програма на ЕС за развитие на земеделието и селските райони в Р България.

Разплащателната агенция предоставя финансово подпомагане от Еврофондовете за българското земеделие през четири инструмента – директни плащания, към които има национални доплащания, средства за пазарна подкрепа, мерките от Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за развитие на сектор „Рибарство”.

ДФ „Земеделие” осигурява финансова подкрепа за земеделски стопани по линия на държавните помощи със средства от националния бюджет, чрез краткосрочни и дългосрочни финансови инструменти. Краткосрочните финансови инструменти се прилагат при текущото финансово подпомагане и стимулиране на производството на определени земеделски продукти (зърнени, маслодайни култури, зеленчуци, мляко и други). Дългосрочните финансови инструменти са със срок над една година и са за подпомагане и стимулиране на инвестиционния процес в земеделието.

ДФ „Земеделие” се ръководи от управителен съвет от 11 членове под председателството на Министъра на земеделието и храните, а оперативното ръководство се осъществява от Изпълнителен директор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене