Стойнев се закани на ЕРП-тата: До 17 часа днес плащате 320 млн. или отнемаме лиценза

драгомир стойнев

Държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пловдив вчера. Крайният срок, в който електроразпределителните дружества трябва да изплатят дължимите суми към НЕК от 320 млн. лв., изтича днес в 17 ч.

„Положихме усилия да стабилизираме системата и няма да допуснем някой да не спазва закона. Нека да мине вторник и ако положението е същото, държавната комисия ще започне процедура по отнемане лиценза на трите дружества“, закани се министърът и продължи: „Къде се намират, ние сме държава от Европейския съюз. Кой им дава право да си прихващат пари“. Стойнев бе категоричен, че който спазва правилата, ще получи подкрепата на държавата. Но срещу всеки, който нарушава закона с цел да дестабилизира системата, държавата е длъжна да предприеме действия. В случая с ЕРП-та може да им отнеме лиценза и да си върне собствеността над тях.

Задълженията на EVN са в размер на 67 млн. лв., уточни още министърът. По думите му, проблемът не е в НЕК, а в енергийната сигурност на страната.

Преди дни министърът на икономиката заяви, че ЕРП-тата са извършили огромно нарушение. По думите му по време на управлението на ГЕРБ е създадена методика за компенсиране на изкупуването на зелената енергия, която по принцип е паднала в съда. „Магистратите обаче не определят как ЕРП-тата трябва да бъдат компенсирани и дружествата на своя глава решават да се компенсират, като не плащат дължимото на Националната електрическа компания (НЕК)“, уточни Стойнев. Според него Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) може да използва всички законови средства, за да прекрати този порочен процес, като намерението е да се стартира процедура по отнемане на лиценза и на трите електроразпределителни дружества.

И от трите ЕРП-та вчера нямаха промяна в оповестените в неделя позиции. „Анализираме създалата се ситуация и търсим адекватен изход“, заявиха от ЧЕЗ. От „ЕВН България“ казаха, че до момента с всички свои действия дружествата от групата на австрийската компания у нас винаги са спазвали и спазват законите и нормативната уредба. Днес ръководството на компанията обеща да даде специална пресконференция по актуалните въпроси. От „Енерго-Про“ пък потвърдиха позицията си, че винаги са спазвали договорите си с НЕК и плащанията никога не са били спирани или забавяни. Всеки месец „Енерго-Про“ плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на ЕСО за такса пренос и достъп високо напрежение.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене