Ексклузивно: Неврокопчанин замесен в крупни схеми по източването на КТБ!

КОСТАДИН ГУЩАНОВ, ПОЗНАТ ДЛЪЖНИК ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – „БУШОН“ НА СКАНДАЛНИЯ БАНКЕР ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

 

Тодор ТОДОРОВ

Шип Инвест АД е едно от няколкото дружества, свързани с намесата на Цветан Василев в Русен­ска корабостроителница и концесията на Пристани­щен терминал Русе Запад. В несъстоятелност. ЕИК 201399351

КРЕДИТНА ИСТОРИЯ

Кредити при затваряне­то на банката:

48 895 750 лв.

Кредити към края на 2013:

48 069 801 лв.

Кредити към 14.4.2015:

28.134 млн. лв.

СВЪРЗАНИ ЛИЦА

“Афлик България”, “Вивес”, “Русенска корабостроител­ница”, “Корабостроителница Русе”, “Русе индъстри”, “Аз­парс”, “Моана”, “Пристанищен терминал Русе Запад”, “Порт Инвест Русе”, “Фанти – Г”, “Рема Трейд”, “EFV International Financial Ventures”.

ПОДРОБНО

Дружеството е собственост на “Афлик България”, предста­влявано от Едуард Милано, и “Вивес”, представлявано от Не­дко Маринов.

Открито е производство по несъстоятелност на “Шип Ин­вест” , като за начална дата на неплатежоспособността / свръхзадължеността е при­ета 31.12.2013 г.

Задълженията към КТБ към 14.4.2015 са 28.134 млн. евро (според счетоводната експертиза). Според отче­та за 2011 г. то е имало има задължения към финансови институции (КТБ) в размер на 48.8 млн. лева и задължения към други лица (по заеми) в размер на 20.5 млн. лева. В доклада на AlixParners са по­сочени последни данни към 31.12.2013 г., а именно за­дължения по заеми 49.1 млн. лева, други задължения – 26 млн. лева.

Притежава контролния пакет от “Пристанищен тер­минал Русе Запад”, като до­говорът за концесия беше по­дписан на 18 септември 2013 г. Той беше развален през 2015 г. поради неизпълнени ангажименти.

Основен актив на друже­ството обаче е участието с 75% от акциите в капитала на “Корабостроителница Русе” АД. Кредитът е отпуснат с тази цел – покупка на 50% от акциите на “КР” АД, но е платена само частта на про­давача “Рема Трейд”, докато сумата на “Врачански тери­ториален кадастър” е плате­на частично. Вместо това 10 млн. лева евро от кредита са преведени на “Кен Трейд”, според доклада на парла­ментарната комисия.

Допълнителни проучвания показват, че по-голямата част от заема е финансирала други операции.

Проследяването на заеми­те за корабостроителницата и пристанището в Русе се ус­ложнява поради множество­то компании и кредити. Само активите на корабостроител­ницата са свързани с четири фирми. “Корабостроителни­ца Русе” АД е апортирала активите си в “Русенска ко­рабостроител­ница” ЕАД, кое­то е на загуба и няма дълготрай­ни активи. Чет­въртата фирма е “Русе индъс­три”, която от 2013 г. е в не­състоятелност е била собственик на КР до 2011 г., когато то е собственик на “Русенска кора­бостроителни­ца”. След това последното ста­ва собственост на “Азпарс”, а в момента то се контролира от “Фючър Ин­дъстри”, представлявано от Константин Гущанов от Гоце Делчев.

“Русенска корабстрои­телница” от своя страна е продала търговското си предприятие на “Русенска корабостроителница Запад” АД – друг кредитополучател, свързан с КТБ.

Корабният завод е прива­тизиран през 1999 г. за 1.6 млн. долара и без КТБ да има връзка с това. Тя се включва през 2009 г., когато “Афлик” изкупува облигациите, еми­тирани от “КР” на стойност 13 млн. евро. За целта “Афлик” използва средства от “Сен­тръл Техно Дивелъпмънтс 2”, “Фина-Ц” и “Централна ремонтна база – Перник” ЕООД. С част от сумата се изплаща по-ранен кредит от КТБ, а 5,89 млн. долара се прехвърлят извън КТБ чрез “Метакорп” ЕООД, според AlixPartners – по неизвестни причини. (Това е дружество от Велико Търново, което не е извършвало дейност през 2014 г., но е имало заем в размер на 12 млн. евро от КТБ, който е обявен от син­диците в списъка на необез­печените заеми. Заем на подобна стойност се вижда в отчета за 2010 г., като в ак­тива е записано вземане за 23.5 млн. лева – много пове­че от обичайните приходи на “Метакорп”).

Следващата стъпка е ко­гато през 2011 г. “Русе Ин­дъстри” бива придобито от “Булит 2007”, “Акванада”, “Eм Стейт”, “Критие” и “Глобъл Агро Трейд” – всички свър­зани с КТБ. След това “Русе Индъстри” увеличава капи­тала на “КР” от 800 на 1400 акции. Тези нови акции са придобити (200 всяка) от “Рема Трейд”, “Шип Инвест” и “Врачански териториален ка­дастър” (длъжници на КТБ). Всяко едно от тези три дру­жества плаща 20 млн. лева за акциите си в “Русенска корабостроителница”, финан­сирани от кредити, предоста­вени от КТБ на “Глобъл Агро Трейд” и “Акванада” – също длъжници. Така “Русе Индъс­три” намалява дела си, а КТБ има повод да даде нови кре­дити.

На следващия етап “Шип Инвест” консолидира дела си в “КР” до 75%, което имен­но е във връзка с отпуснатия кредит.

Последният етап е кредит за 33,5 милиона лева, отпус­нат на “Азпарс”, който е обез­печен със залог на “КР” и “Ру­сенска корабостроителница”. “Азпарс” става собственик на “Русенска корабостроител­ница”, а кредитът е изпла­тен през 2014 г. от Moana. Тя пък получава парите за това плащане от споменато­то “Русенска корабострои­телница Запад” АД, на което е прехвърлено търговското предприятие на “Русенска корабостроителница” и което също взема два кредита от КТБ.

В крайна сметка придоби­ването на активите на кораб­ния завод и превъртането на дългове излиза общо 89,2 милиона евро.

КОЙ Е КОСТАДИН ГУЩАНОВ?

Костадин Гушанов е ро­дом от град Гоце Делчев. Родственик е на скандално известния офицер от ДС и последвал хазартен бос от града Георги Гущанов – бивш началник и в завода „Михаил Андонов“.

Преди време информацион­на агенция www.toppresa.com разкри, че схемаджията Гуща­нов, участвал в източвването на КТБ, е с рекордни дългове и съдия-изпълнител от Пе­трич – Шукри Дервиш – про­дава родния му дом на улица „Екзарх Йосиф“ № 4 в град гр. Гоце Делчев заради дългове към Юробанк.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене