Легендата Иван Лепичев напуска „Рилски спортист“

Ръководството на отбора обяви, че един от най-добрите български баскетболни специалисти вече няма да е треньор в школата на „Рилски спортист“ след едно десетилетие неуморна работа в клуба

Идването на баскетболната легенда в Самоков се случи през 2006 г. и бе последвано от редица успехи в клуба. В работата си с подрастващите той спечели общо 11 медала, от които 3 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, а през 2008 г. начело на женския отбор на „Рилецо“ изведе тима до 3-о място и медал в турнира за Купата на страната.

65-годишният Иван Лепичев е една от легендите в треньорството в женската част на баскетбола в България, след като влиза в занаята като наставник от далечната 1977 г., когато започва в „Кремиковци“. В кариерата си е бил начело още на „Левски Спартак“, „Стомана“ (Перник), ДЗУ (Стара Загора), Монтана, „Академик“ (Пловдив), „Лукойл Нефтохимик“ и последно на „Рилски спортист“. Ив. Лепичев е три пъти шампион на България като треньор на „Стомана“, ДЗУ и „Монтана“.

Той е замесен и в част от най-добрите класирания на женския национален отбор. Така например през 1988 под негово ръководство дамите на България завършват на 5-о място на Олимпиадата в Сеул през 1998 г., на 3-о място на европейското във Варна година по-късно, на 8-о място на световното първенство в Малайзия през 1990-а и на 4-о на „Евро 91“ в Израел. През 1983 и 1984 г. пък Лепичев е помощник в националния отбор, който става вицешампион на Европа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене