СЕНЗАЦИОНЕН СКАНДАЛ! Изпълнява ли партийна поръчка шефът на БАБХ – Благоевград, Стоян Мавродиев,за да потули сигналите от пчеларите в региона!?

Едно разследване на Тодор ТОДОРОВ

Да предявят колективен съде­бен иск към отговорните институ­ции за компенсиране на загубите след авиационното третиране на района против комарите – прено­сители на опасна зараза за едрия добитък, е спонтанно решение на пчеларите от района на бившата неврокопска околия. За да коор­динират действията и решенията си, рано тази сутрин пчеларите от района се събраха пред сградата на общинска администрация – гр. Гоце Делчев. „Установихме, че 50-60% от пчелните семейства в кошерите са унищожени“, твърди собственикът на пчелин от Сатов­ча, Димитър Шишков.

„Тази зима кошерите няма да оцелеят. Събраният мед няма да им стигне за изхранване на пче­лите до пролетта, а освен това, работните пчели, които трябва да топлят семейството през зи­мата, са унищожени и пчелите ще загинат“, убеден е секретарят на Сдружението на пчеларите в Гоце Делчев, Никола Руйчев.

„Нашата задача сега най-на­пред е да направим възможното за в бъдеще да не се допускат такива грешки и на второ място – ще отпра­вим колективен съдебен иск за фи­нансова компенса­ция на нанесените загуби така, както бе направено за сто­паните на унищожените крави, заразени от нодурален дерматит, което пък наложи пръскането на района с опасния за пчелите пре­парат „цитрол“, заяви председа­телят на пчеларското сдружение „Детелина“ в Гоце Делчев, Тома Чолаков.

Междувременно успоредно с болката на пчеларите Топ Преса попадна на доста тревожна сле­да, свързана с благоевградската агенция по безопасност на хра­ните и нейния ръководител Стоян Мвародиев. Напълно е възможно да се окаже, че цялото това „ин­цидентно“ пръскане е част от по­литическа схема за източване на финансови средства от държава­та. По информация, дадена ни от АГРО ТВ, общата стойност на це­лия проект за България е 15 ми­лиона. Масрафът, или разходите по цялостната организация, е не повече от 5. Идеята е останалите 10 да бъдат усвоени през „наши фирми“ и върнати в правилната каса. Сметката обаче ще я платим ние със здравето си и пчеларите. Ето защо по изпратените сигна­ли и жалби на пчеларите в Юго­запада няма никакъв резултат. Имаме сведение, че лично шефът на БАБХ – Благоевград – Стоян Мавродиев е опънал чадъра и „замотал“ действията по жалбите на пчеларите. Редно е и прокура­турата да провети тези сведения. От БАБХ – Благоевград, отказват засега коментар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене