Предстои дигитализиране на най-старите и уникални документи, съхранявани в благоевградския архив

скаптопара

Вече е готов снимковия сайт на Държавна Агенция „Архиви“, който съдържа над 50 000 снимки

Благоевградският архив съхранява над 200 000 папки с документи, наричани архивни единици, с различен брой документи – може да бъде един или десетки документи, а страниците – милиони.

Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин директорът на благоевградския държавен архив Петър Станев.

Той обясни, че от няколко години продължава дигитализацията на архивни документи и качването им в интернет.

Вече е готов снимковия сайт на Държавна Агенция „Архиви”, който съдържа над 50 000 снимки. По думите на Петър Станев, по темата се работи избирателно. „Миналата година се наблегна повече на снимките, които са по-интересни за широката аудитория, а преди това бяха сканирани част от документите на Политбюро, които са вече общодостъпни. За настоящата година амбицията ни е да сканираме документите, свързани с Първата световна война, тъй като тази година се навършват 100 години, както и част от нашите особено ценни и уникални документи.

Тук попадат едни от най-старите неща, които притежаваме и най-стойностните съответно – ръкописни книги от XIX век; оригинални султански фермани за църквата в село Гега, отнасящи се за ремонт и разширяване на църквата и още два за село Тешево, датиращи от 1934 -1936 година; регистри по гражданското състояние от средата на XIX век, водени паралелно на османо-турски и български език”, обясни Петър Станев. Той определи изминалата 2013 година като успешна за благоевградския архив.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене